Koningin Elizabeth krijgt deel Antarctica cadeau - en 60 placemats

De Engelse koningin Elizabeth krijgt ter gelegenheid van haar 60-jarige regeringsjubileum een stuk Antarctica en 60 placemats cadeau.

Redactie
Koning Elizabeth en minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Beeld ap
Koning Elizabeth en minister van Buitenlandse Zaken William Hague.Beeld ap

De 86-jarige vorstin was vanochtend op bezoek bij het Britse regering op Downingstreet nummer 10. Tijdens haar bezoek ontving de koningin namens de regering 60 placemats.

Na afloop van haar bezoek maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat een stuk van het Britse gedeelte van Antarctica, grofweg 437.000 vierkante kilometer, vanaf nu Queen Elizabeth Land gaat heten. 'Het is een grote eer om de Britse betrokkenheid bij Antarctica duidelijk te maken aan de hand van een permanente referentie naar Hare Majesteit', zei minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

Het stuk land dat ongeveer twee keer zo groot is als het Verenigd Koninkrijk, beslaat een derde van het Britse territorium op Antarctica. Er wonen geen mensen, maar er zijn wel drie onderzoeksstations van het Britisch Antartic Survey.

Het bezoek aan de regering was het laatste officiële evenement ter ere van het diamanten regeringsjubileum van de koningin. Het was een historische bezoek, Queen Victoria was namelijke de laatste Britse monarch die een dergelijk bezoek op de agenda had staan.

Meer over