Koning: oud nieuws over Huis ten Bosch

Over het onderhoud van paleis Huis ten Bosch is de afgelopen dagen niet meer bekend geworden dan de regering op Prinsjesdag had gemeld. Dat zei koning Willem-Alexander vandaag in Villa La Angostura in Argentinië, waar hij met zijn gezin aan het begin van de kerstvakantie een ontmoeting met de pers had. 'Het is oud nieuws', aldus de koning.

null Beeld anp
Beeld anp

Hij vertelde dat aan het paleis, waar zijn moeder koningin Beatrix woonde, altijd al het noodzakelijke onderhoud is verricht. Maar dat er nog veel meer nodig is, was al verteld. 'Dat is niet nieuw', zei Willem-Alexander. Op de vraag of hij het vervelend vond dat bekend is geworden dat zijn moeder 'terughoudend was ten aanzien van het onderhoud' gaf hij geen antwoord.

Als de renovatie in 2017 klaar is, gaat de koning met zijn gezin in Huis ten Bosch wonen. Prinses Beatrix is begin dit jaar verhuisd naar slot Drakensteyn. Ze heeft vanaf 1981 in Huis ten Bosch gewoond.

In een vertrouwelijke nota uit 2012 staat dat 'Hare Majesteit de Koningin al jaren zeer terughoudend is als het gaat om onderhoud'. Sinds 1981 is alleen het hoogst noodzakelijke gedaan. De documenten zijn vrijgegeven na een WOB-verzoek van de NOS. Er is sprake van scheuren, houtrot en waterschade. Huis ten Bosch wordt de komende drie jaar voor 35 miljoen euro gerenoveerd.

Koning Willem-Alexander Beeld anp
Koning Willem-AlexanderBeeld anp
Meer over