Koning is bezorgd over de sfeer rond het vluchtelingendebat

Koning Willem-Alexander maakt zich zorgen over de sfeer in het vluchtelingendebat. In Nederland worden zaken uitgepraat en niet uitgevochten, aldus de koning.

Koning Willem-Alexander woonde een bijeenkomst bij in het registratiekantoor Free Trade Zone op de vierde dag van het staatsbezoek aan China Beeld anp
Koning Willem-Alexander woonde een bijeenkomst bij in het registratiekantoor Free Trade Zone op de vierde dag van het staatsbezoek aan ChinaBeeld anp

Hij heeft begrip voor de problemen die leven in de samenleving en volgt de ontwikkelingen dagelijks, zo zei Willem-Alexander tijdens een ontmoeting met de pers in Shanghai.

De intimidatie en bedreigingen die worden geuit, tasten de waarden aan waar Nederland voor staat, zei hij.

Incidenten
Gisteren werd bekend dat fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD een kogelbrief heeft ontvangen. De kogel werd bij de Tweede Kamer bezorgd nadat Zijlstra het VVD-plan over de versobering van de huisvesting van asielzoekers had gelanceerd op 10 oktober.

De discussie over vluchtelingen heeft de afgelopen tijd tot een reeks incidenten geleid. Een opvangcentrum in Woerden werd belaagd en verscheidene inspraakavonden en gemeenteraadsvergaderingen over dit onderwerp verliepen tumultueus. Ook werden lokale politici bedreigd.

Gisteren werd ook bekend dat twee auto's van een raadslid van GroenLinks in de gemeente Wormerland in vlammen zijn opgegaan. Het raadslid denkt dat het te maken heeft met de discussiebijeenkomst die dinsdagavond wordt gehouden over de komst van vluchtelingen naar de gemeente.

undefined

Meer over