Video

Koning in videoboodschap aan Chinese volk: Ni hao

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun staatsbezoek aan China ingeleid met een videoboodschap aan het Chinese volk. 'Ni hao', begon de koning. Na de groet in het Chinees ging hij over in het Nederlands, waarbij Chinese ondertiteling werd getoond.

redactie
null Beeld Beeld uit het filmpje
Beeld Beeld uit het filmpje

Het koninklijk paar, dat voor een privéreis al een week in China verblijft, begint zondag aan het officiële deel van de reis. De Chinese president Xi Jinping ontvangt het koninklijk paar maandag. Een uitnodiging volgde al snel op het Chinese staatsbezoek aan Nederland, in maart vorig jaar. Het koningspaar bezoekt tot en met donderdag behalve Peking ook Yan'an, Shanghai en Hangzhou.

In hun kielzog is een tweehonderd deelnemers grote economische missie meegekomen. 'Komende dagen zullen we uw prachtige land bezoeken. We kijken enorm uit naar de ontmoetingen en gesprekken die we zullen hebben', zo zegt Máxima in het filmpje. 'Met ons bezoek helpen we graag de banden tussen Nederland en China te verdiepen en te versterken. Tot ziens. Zàijiàn.'

Economische betrekkingen
Tijdens het staatsbezoek komen ook de mensenrechten aan de orde, zo liet de Nederlandse regering weten. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken begeleidt het koninklijk paar. Verder reizen minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) mee naar China.

Ook in de videoboodschap verwijst de koning naar de economische betrekkingen: 'Steeds meer Chinese studenten, wetenschappers, ondernemers en toeristen ontdekken Nederland. Een land dat succesvol met China samenwerkt, aan een betere kwaliteit van leven, aan innovatie en aan een schoner milieu.' Het filmpje met Chinese ondertiteling is te zien op de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Shanghai.

Meer over