Koning en VN vieren 100 jaar Vredespaleis

In aanwezigheid van koning Willem-Alexander, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en premier Mark Rutte wordt woensdag in Den Haag de 100ste verjaardag van het Vredespaleis gevierd. Dat werd op 28 augustus 1913 geopend, in aanwezigheid van koningin Wilhelmina en de Amerikaanse mecenas Andrew Carnegie.

Redactie
Een toerist maakt een foto van het Vredespaleis, daags voor de viering van het 100-jarig bestaan ervan. Beeld anp
Een toerist maakt een foto van het Vredespaleis, daags voor de viering van het 100-jarig bestaan ervan.Beeld anp

Carnegie had de bouw van het paleis gefinancierd. Het moest als zetel dienen voor het Permanente Hof van Arbitrage (PCA). Dat moet staten helpen hun onderlinge geschillen zonder oorlog, maar vreedzaam, langs juridische weg te beslechten - vandaar de naam Vredespaleis.

Nobelprijs
Tot de oprichting van het PCA werd in 1899 besloten tijdens de Eerste Haagse Vredesconferentie. Voor zijn rol daarbij kreeg Tobias Asser, als eerste en enige Nederlander tot nu toe, de Nobelprijs voor de Vrede.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam in het Vredespaleis ook het Permanente Hof van Internationale Justitie van de Volkenbond aanschuiven. Dat werd na de Tweede Wereldoorlog vervangen door het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties.

Meer over