'Koning Cobra' wordt nieuwe president Zambia

Oppositieleider Michael Sata (74) wordt de nieuwe president van Zambia in zuidelijk Afrika. Sata staat aan het hoofd van de politieke partij Pattriotic Front (PF) en wordt ook wel Koning Cobra genoemd wegens zijn scherpe tong.

ANP/Redactie
Michael 'King Cobra' Sata (midden), verlaat een stembureau in Lusaka nadat hij er de procedures heeft beoordeeld om fraude tegen te gaan. Beeld afp
Michael 'King Cobra' Sata (midden), verlaat een stembureau in Lusaka nadat hij er de procedures heeft beoordeeld om fraude tegen te gaan.Beeld afp

Michael Sata werd na het tellen van ruim 95 procent van de stemmen uitgeroepen tot winnaar van de nationale verkiezingen. Sata versloeg met 43 procent van de stemmen de zittende president Rupiah Banda (74).

Buitenlandse investeerders
Dit is de vierde keer dat Sata zich kandidaat had gesteld voor de presidentsverkiezingen. In 2008 verloor hij met slechts 35.000 stemmen minder dan zijn rivaal. Tijdens zijn verkiezingscampagne dat jaar zorgde hij voor grote onrust onder buitenlandse investeerders, toen hij beloofde binnen 30 dagen na aantreden investeerders te dwingen een aandeel van minstens 25 procent onder lokale inwoners te verdelen. 64 procent van de Zambianen leeft van minder dan 2 dollar per dag.

Sata hekelt de arbeidsomstandigheden van werknemers in de mijnbouw, vooral onder Chinese investeerders. Sata liet deze week, aan het einde van zijn verkiezingscampagne, zijn vijandigheid jegens buitenlandse investeerders varen.

Fraude
Eerder deze week beschuldigde Sata president Rupiah Banda's achterban van het plegen van verkiezingsfraude. Er braken anti-regeringsrellen uit na deze uitspraken en Sata ging eigenhandig stembureaus controleren.

Rupiah Banda, met zijn partij Movement for Multiparty Democracy (MMD), wordt er door de oppositie ook van beticht dat hij in zijn verkiezingscampagne financieel is gesteund door Chinese investeerders. Ook werd zijn regering door internationale waarnemers ervan beschuldigd mediaberichtgeving te hebben beïnvloed tijdens de verkiezingen.

Bewondering voor Mugabe
Sata beloofde meer banen en beter onderwijs en lijkt daarmee de meerderheid van de kiezers voor zich te hebben gewonnen.

De voormalige oppositieleider is nauwelijks opgeleid, maar presenteert zich als een ervaren leider. Hij leidde al diverse ministeries. Tegenstanders vrezen dat hij zich ontpopt als een autoritaire leider. Sata heeft zijn bewondering voor president Robert Mugabe van Zimbabwe nooit onder stoelen of banken gestoken.

undefined

Meer over