Komano, die naam onthouden ze in Paraguay

Komano baalt als een stekker na het mislukte doelpunt. Foto EPA Beeld
Komano baalt als een stekker na het mislukte doelpunt. Foto EPA

AMSTERDAM - Yüichi Komano is een doorsnee verdediger van een doorsnee voetballand: Japan. Toch zal zijn naam met gouden letters worden bijgeschreven in de Paraguayaanse geschiedenisboeken.

Komano had gisteren als enige zijn zenuwen niet in bedwang toen het op penalty's aankwam in de achtste finalewedstrijd tussen Japan en Paraguay (0-0). De 28-jarige speler van Jubilo Iwata schoot op de lat. Het leidde tot grote vreugde bij de Zuid-Amerikanen die nooit eerder de kwartfinales haalden op een WK. Zij stuiten nu op Spanje.

Toch zal de wedstrijd van gisteren in de meeste naslagwerken van dit toernooi slechts in de statistieken worden weergegeven. Er gebeurde hoegenaamd niets in Pretoria wat het vermelden waard is. Het schot op de lat van Matsui was aardig en ook het hakballetje waarmee Shinji Okazaki in het strafschopgebied Keji Tamada vrijspeelde, sprak tot de verbeelding. Maar dan deed Tamada er weer niets zinvols mee.

Wat voor wedstrijd het was? Nou, zo'n wedstrijd waarin de Japanse doelman Eiji Kawashima zijn ploeggenoot Tanaka heel hard met zijn knie in het gezicht raakte. En dat Tanaka dan even later per ongeluk weer zijn eigen keeper torpedeerde. Die klunzigheid werkte een tikkeltje op de lachspieren, maar dat was niet het vermaak waarop de neutrale kijker zat te wachten.

Paraguay-Japan schreeuwde om een goal, desnoods na een arbitrale dwaling. Of een eigen doelpunt, zoals de Aziaten in de WK-voorbereiding tegen Engeland zelfs twee keer was overkomen. Maar het duel ging na negentig minuten geruisloos over in de verlenging en kabbelde voort naar de strafschoppenserie.

Voor het eerst dit toernooi moest een duel vanaf de stip worden beslist. De kijker hoopte dat het venijn in de staart zat. De herinnering aan een historische tennispartij op Wimbledon was nog vers: Nicolas Mahut en John Isner matten elkaar vorige week volledig af in de vijfde set: 70-68. Misschien lag er nu in het Loftus Versfeld Stadium wel een penaltyserie met historische waarde in het verschiet.

José Luis Chilavert, de voormalige keeper van Paraguay, had wel raad geweten met zo'n ontknoping. De boomlange keeper was niet alleen sterk op de lijn, hij was ook een vermaard strafschoppennemer. Hij maakte in zijn loopbaan liefst 62 doelpunten, waarvan acht in de nationale ploeg.

Maar Chilavert is in 2004 gestopt en zijn opvolger Justo Villar hoefde
gisteren geen vinger uit te steken om als winnaar van het veld te
stappen, laat staan dat hij zelf een penalty moest nemen. Drie Japanners, onder wie Keisuke Honda, schoten hun penalty feilloos raak. Komano, als derde aan de beurt, raakte de lat.

Omdat alle vijf Paraguayaanse penalty's aan Kawashima voorbijgingen, was in het saaie duel voor niemand een heldenrol weggelegd. Er was slechts één schlemiel, wiens naam met gouden letters wordt bijgeschreven in de geschiedenisboeken van Paraguay: Komano. (DICK SINTENIE)

Meer over