Koenders voelt zich geen minister van oorlog

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, voelt zich geen minister van oorlog nu Nederland in Irak meevecht tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Maar hij is zich er wel terdege van bewust dat ons land in een conflictgebied actief is en vindt dat een 'grote verantwoordelijkheid'. Dat zei Koenders vandaag tegen journalisten nadat hij op het ministerie van Buitenlandse Zaken het stokje had overgenomen van Frans Timmermans, die Europees commissaris wordt.

Redactie

Koenders leidde in de afgelopen tijd de VN-vredesmissie in Mali en hij hoopt dat die ervaring kan helpen bij de manier waarop hij omgaat met de internationale strijd tegen IS. Ook in Mali was volgens Koenders een conflict dat te maken had met mensen die zich gemarginaliseerd voelden, maar ook met extremisme en de inzet van militaire middelen.

Koning Willem-Alexander heeft Koenders vanochtend beëdigd als minister van Buitenlandse Zaken. Dat gebeurde in paleis Noordeinde in Den Haag. De 56-jarige Koenders ging eerder op de ochtend langs bij premier Mark Rutte voor een 'sollicitatiegesprek'.

Het is de tweede keer dat Koenders aan de slag gaat op Buitenlandse Zaken. Van 2007 tot 2010 was hij minister voor Ontwikkelingssamenwerking, in het vierde kabinet-Balkenende. Nu hij minister wordt, legt Koenders per direct zijn functie bij War Child neer. Daar was hij lid van de Raad van Toezicht.

Timmermans heeft vandaag 'op de meest eervolle wijze' ontslag gekregen van de Koning, liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten.

Dat Koenders Timmermans zou opvolgen, werd al langer verwacht. Eerder deze week werd het helemaal duidelijk toen de Rijksvoorlichtingsdienst bekendmaakte dat hij vandaag als kandidaat-minister zou worden ontvangen door Rutte.

Bert Koenders arriveert bij het ministerie van Algemene Zaken voor een gesprek met premier Mark Rutte. Beeld ANP
Bert Koenders arriveert bij het ministerie van Algemene Zaken voor een gesprek met premier Mark Rutte.Beeld ANP
Meer over