Koenders: Internationale druk op Rusland handhaven

De internationale druk op Rusland wegens de inmenging in Oekraïne moet onverminderd worden gehandhaafd. Dat stelde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vandaag in Brussel voor overleg met zijn collega's over de Oekraïnecrisis.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken . Beeld anp
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken .Beeld anp

Het is nog onduidelijk of de Europese Unie nieuwe stappen onderneemt tegen Rusland of tegen de door Moskou gesteunde opstandelingen in het oosten van Oekraïne. 'Daar gaan we vandaag over spreken', aldus Koenders. Nederland is in ieder geval niet voor een vermindering van de huidige sancties. 'De druk moet echt blijven, maar we moeten ook praten, hoe moeilijk dat ook is', stelde de minister.

Koenders noemde de situatie in de regio onverminderd zorgelijk. Hij wees ook op de 'escalatie van het woordgebruik' tussen Rusland en landen in het westen en elders die zich zorgen maken.

Uitbreiding zwarte lijst
Volgens de Duitse ambtgenoot van Koenders, Frank-Walter Steinmeier, wordt gedacht aan een mogelijke uitbreiding van een Europese zwarte lijst met Oekraïense separatisten. Russen zouden er deze keer niet worden opgezet.

Met de zwarte lijst straft de EU personen en instellingen die betrokken zijn bij de opstand in Oost-Oekraïne. Hun Europese tegoeden worden bevroren; ook mogen de personen op de lijst de EU niet meer in.

De nieuwe EU-buitenlandchef Federica Mogherini benadrukte dat er zeker over sancties zal worden gesproken. ,,Maar zij zijn geen doel op zich", stelde ze. Ze vindt het ook belangrijk dat er weer een dialoog op gang komt tussen de EU en Rusland. Daarnaast moet de Oekraïense regering het land hervormen zodat Oekraïne een succes wordt, stelde Mogherini.

Meer over