Update

KNVB: 'We krijgen steeds meer ideeën binnen'

De acties tegen geweld op het voetbalveld lopen goed. Dat zegt een woordvoerster van de KNVB zaterdag. 'Op onze Facebook-pagina komen steeds meer meldingen van acties en ideeën binnen. We hebben het idee dat de acties door het hele land een succes zijn.'

null Beeld Facebook KNVB
Beeld Facebook KNVB

De voetbalbond gelastte dit weekend alle amateurvoetbalwedstrijden af naar aanleiding van de dood van een grensrechter uit Almere. Hij overleed nadat hij door jongens van een bezoekend voetbalteam meerdere malen was geschopt. De gewelddadige dood is in de gehele wereld onderwerp van gesprek in de voetbalwereld.

De KNVB riep de amateurclubs op om dit weekend met hun leden in gesprek te gaan over het geweld op de voetbalvelden en hoe ze dit in de toekomst kunnen voorkomen. Hoeveel clubs er precies aan dat verzoek gehoor gaven, kon de woordvoerster nog niet zeggen. ,,We monitoren de acties door het hele land, maar we verwachten pas na dit weekend met cijfers te kunnen komen.'

De activiteiten van de clubs lopen uiteen. Zo hield de voetbalclub SSC'55 in Sprang-Capelle een paneldiscussie in de kantine. Dat gebeurde ook bij TVC'28 in Tubbergen. En ook bij clubs in Leeuwarden en Bolsward waren praatsessies met de leden. In Zundert trokken alle voetbalclubs met een stille tocht naar het gemeentehuis.

Bij de Zoeterwoudse vereniging Meerburg konden leden een foto maken van hun eigen 'Muur tegen Geweld', die dan door de club werd getwitterd. En in Tilburg was een bezinningsbijeenkomst bij voetbalcub Gudok. Sportwethouder Blaauwbroek nam daar het voortouw voor een gesprek met alle Tilburgse clubs, dat moet leiden tot een gedragsmanifest. Blauwbroek zou dat daarna willen uitbreiden naar alle clubs in Brabant.

Meer over