Update

Knot: 'Significante uitdagingen, maar ook oplossingen'

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft vandaag aan de informateurs meegegeven dat ze voor significante uitdagingen staan, maar dat er ook oplossingen zijn. Dat zei hij bij zijn vertrek na het gesprek met informateurs en onderhandelaars over een nieuw kabinet.

Redactie
VVD-leider Mark Rutte (R) en Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank (L) voorafgaand aan het overleg met de informateurs en financieel-economisch deskundigen over de vorming van een nieuw kabinet. Beeld anp
VVD-leider Mark Rutte (R) en Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank (L) voorafgaand aan het overleg met de informateurs en financieel-economisch deskundigen over de vorming van een nieuw kabinet.Beeld anp

Er is gesproken over Europa en de economie, over hervormingen, bezuinigingen en het tempo van het op orde krijgen van de overheidsfinancien. Directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau zei dat er economische problemen zijn, maar 'ook oplossingen'. Als het de partijen lukt een helder perspectief te krijgen voor de komende periode, zo zei hij, biedt dat voor iedereen opluchtingen.

Ook Jan Kees de Jager was aanwezig bij het gesprek. Hij moest eerder weg voor een overleg met de Tweede Kamer, maar had in het gesprek de nadruk gelegd op hervormingen en gezonde overheidsfinanciën. Verder schoof Richard van Zwol aan, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën.

'Buitengewoon nuttig'
De onderhandelaars, Mark Rutte en Stef Blok (VVD) en Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem (PvdA), en de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) zetten hun overleg maandag voort. Diederik Samsom zei maandagmiddag dat het heel goed was om met zulke experts te spreken. Die geven 'extra nuances' die 'goed om te weten' zijn. Rutte noemde het ook 'buitengewoon nuttig'.

Meer over