KNLTB pleit voor honderd nieuwe tennisbanen in Amsterdam

Volgens tennisbond KNLTB is het tekort aan tennisbanen in Amsterdam zo groot dat er de komende jaren honderd nieuwe tennisbanen bij moeten. Dat staat in een rapport dat de KNLTB woensdag aan wethouder Eric van der Burg overhandigt.

Sander Collewijn
null Beeld anp
Beeld anp

Bij tennisclub PST in het Wertheimpark is een wachtlijst van 300 mensen. Ook ALTC Joy Jaagpad, TC Festina, TC Kattenlaan (jeugd), VVGA, TV Tiebreakers en TC Elzenhagen kunnen geen nieuwe leden aannemen. Tennis in Amsterdam groeit - in tegenstelling tot het dalende landelijke trend. Tussen 2008 en 2013 was de groei maar liefst 15 procent.

PST - Plantage Speelt Tennis - heeft 600 leden en iedereen op de wachtlijst moet in de omgeving wonen. Iets wat in overeenstemming is met het rapport van de KNLTB, die het banentekort 'niet aan de randen van de stad wil oplossen'.

Gewilde grond
"Wij hebben echt een buurtfunctie. Maar we moeten de banen delen met korfbal en de buitenschoolse opvang en we hebben geen eigen kantine. Onze kunstgrasbanen zijn ongeschikt voor de tenniscompetitie, dus daarvoor wijken we uit naar Landsmeer en Amstelveen," zegt Mascha Swillens, secretaris van PST.

"Ik snap dat we op een gewild stukje grond zitten, maar ik krijg ook niet het idee dat de gemeente veel voor het tennis wilt doen. Is het dan de bedoeling dat een kind van tien jaar oud vanuit de stad helemaal naar Zuid moet fietsen om te tennissen?"

Tennis is de tweede sport van Nederland, maar is ondervertegenwoordigd binnen de ring van Amsterdam. Wel een nuance bij het KNLTB-rapport: er is een overschot aan tennisclubs in Amsterdam-Zuid, waar de helft van de Amsterdamse tennisbanen ligt. Maar in Centrum, West en Oost zitten mensen te springen om nieuwe tennisbanen.

Betaalbaar
Een nadeel van het tekort aan banen is dat door de ontstane krapte op de tennismarkt, commerciële aanbieders kans zien de sport te exploiteren. De KNLTB denkt dat de banenkrapte heeft geleid tot de hoogste tenniscontributie van Nederland: leden van TC Kattenlaan in het Vondelpark betalen 415 euro. De KNLTB wil dat tennis betaalbaar blijft en denkt dat bijna honderd tennisbanen dat kunnen bewerkstelligen.

Sinds het opdoeken van het roemruchte Popey Goldstar - met 34 binnen- en buitenbanen - op de Zuidas zijn er weinig banen bijgekomen. Een voorbeeld is tennispark Buitenveldert, waar drie banen sneuvelden. Ten faveure van parkeerplaatsen. "Het is in Amsterdam lucratiever parkeerplekken aan te leggen dan tennisbanen," schrijft de tennisbond in het rapport.

Het is wat parkeigenaar Jaap Pluim van Buitenveldert letterlijk zegt: "Ik noem dit management control. Omdat klanten vragen om parkeergelegenheid en omdat het buitentennis bij ons wat is teruggelopen.

Economisch is dit voor mij een goede deal, als je de opbrengsten met elkaar vergelijkt. Er is binnen Amsterdam in het gemeentebeleid al vijftig jaar een discrepantie, een onrechtvaardigheid tussen het romantische gemeentepark met minimale huur - gesubsidieerd door de gemeente - en een commercieel park."

Bevolkingsgroei
Ter vergelijking met voetbal: "Daar gaat een fractie van de contributie naar de accommodatie. Bij tennis is dit 70 tot 75 procent," stelt KNLTB-districtsvoorzitter Victor Frequin. "Met de KNLTB-norm zouden we uit moeten komen op minimaal 329 banen in plaats van de 238 die er nu liggen."

"Als je de bevolkingsgroei meeneemt kom je op een tekort van 100 tennisbanen. In Amsterdam is er gemiddeld één tennisbaan per 3522 bewoners. Landelijk zijn er gemiddeld twee keer zo veel. Met de dertig miljoen euro aan sportaccommodaties is de afgelopen jaren weinig gebeurd voor tennis."

Tennisclub IJburg zou een voorbode kunnen zijn wat een nieuwe tennisclub in het tenniskrappe Centrum, West of Oost zou kunnen doen voor tennis in Amsterdam. De lobby daarvoor duurde lang, maar nu spelen er 1200 tennissers.

Andere sporten

Wethouder Eric van der Burg: "Ik zie de enorme behoefte aan extra sportvoorzieningen in de stad; niet alleen op het gebied van tennis, maar ook voor andere sporten. Als er heel veel vraag is, wordt als eerste gekeken hoe kinderen aan het sporten kunnen worden geholpen zoals bijvoorbeeld met een extra hockeyveld: 400 kinderen kunnen door een extra veld van de wachtlijst. Ook wordt gekeken naar wat commercieel kan worden geregeld, zoals bij tennis."

Meer over