Km-vergoeding ter discussie in Catshuis

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV in het Catshuis overwegen het mes te zetten in de onbelaste kilometervergoeding voor werknemers. De 19 cent per kilometer die werknemers nu nog onbelast van hun baas vergoed krijgen voor woon-werkverkeer daalt mogelijk naar 14 cent.

David van der Heeden
null Beeld

Meerdere bronnen bevestigen aan het Algemeen Dagblad dat er verschillende scenario's zijn neergelegd bij het Centraal Planbureau (CPB) ter doorrekening, maar dat een verlaging van de belastingvrije kilometervergoeding naar 14 cent sowieso 'een haalbare kaart' zou zijn.

De onderhandelaars zouden daarmee in één klap 500 miljoen euro binnenhalen. Er is ook gekeken naar de mogelijkheid de vergoeding volledig te schrappen, bevestigen meerdere bronnen rond de onderhandelingen.

Er wordt in de Haagse wandelgangen benadrukt dat nog niet helemaal zeker is of aan deze belastingconstructie wordt geknabbeld. Begin dit jaar zei staatssecretaris Weekers (Financiën) nog dat er er 'geen enkel voornemen' bestond de kilometervergoeding van 19 cent te verlagen.

Afgelopen maandag pleitten MHP, de vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel, en vakcentrale FNV nog voor een hogere belastingvrije kilometervergoeding. Door de oplopende prijzen aan de pomp zijn automobilisten steeds meer kwijt aan benzine. Dat moet volgens de organisaties gecompenseerd worden.

Meer over