Kluivert en Davids oogsten woede met bezoek aan Mugabe

Oud-Ajacieden Patrick Kluivert en Edgar Davids hebben dit weekend een bijeenkomst bezocht van de Zanu-PF-partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Dat wordt hun niet in dank afgenomen.

Bob van Huët en David van Unen
Kluivert, Davis en de Spaanse makelaar Rayco Garcia tijdens de bijeenkomst in Gwanda, Zimbabwe. Beeld epa
Kluivert, Davis en de Spaanse makelaar Rayco Garcia tijdens de bijeenkomst in Gwanda, Zimbabwe.Beeld epa

De 93-jarige Mugabe is al sinds de onafhankelijkheid van 1980 aan de macht in Zimbabwe en is zeer omstreden. Het 'verrassingsbezoek' van de twee oud-Ajacieden is een woordvoerder van oppositiepartij MDC dan ook in het verkeerde keelgat geschoten.

"Ze moeten zich schamen," zegt hij tegen persbureau AFP. "Ze steunen een tiran en beledigen zo heel veel mensen. Ik heb vroeger gejuicht voor deze twee."

Ook Amnesty Nederland is niet te spreken over de aanwezigheid van de Nederlanders bij de Zimbabwaanse dictator. Een woordvoerder noemt hun bezoek ongelooflijk. "Mugabe is een ontzettend foute man, een mensenrechtenschender op grote schaal. Ik vraag me af of Patrick Kluivert en Edgar Davids beseffen dat ze worden gebruikt."

Staatskrant The Herald publiceerde een foto waarop Kluivert en Davids een FC Barcelonashirt met daarop 'R.G. Mugabe' overhandigen aan vice-president Emmerson Mnangagwa. Het dagblad citeert Kluivert als volgt: 'Zimbabwe is een geweldig land dat volgens mij goed geleid wordt, maar een slechte reputatie heeft in Europa.'

Positief commentaar
Of hij dat ook echt gezegd heeft is nog maar de vraag. Een lokale NOS-correspondent wijst erop dat The Herald staatseigendom is en niet onafhankelijk en daarom uitsluitend positief commentaar af zou drukken.

Kluivert en Davids waren in Zimbabwe in voorbereiding op een oefenwedstrijd die een team van oud-Barcelonaspelers er in november speelt. De ploeg speelde al in meerdere Afrikaanse landen een duel.

Kluivert laat in een reactie weten zich bewust te zijn van de slechte reputatie van de regering van Mugabe. "En dat heeft hij tijdens zijn bezoek ook uitgesproken," zegt zijn woordvoerder Marc van Toren. "Maar hij was uitgenodigd door de minister van Sport. Hij besefte dat het bezoek tot ophef kon leiden, maar vond niet dat hij om die reden de uitnodiging moest afslaan."

Meer over