Klokkenluider Petten krijgt 2 ton

De kernreactor in Petten. Foto ANP/Koen Suyck Beeld
De kernreactor in Petten. Foto ANP/Koen Suyck

ANNA PAULOWNA - Klokkenluider Paul Schaap uit Anna Paulowna ontvangt 200.000 euro van het ministerie van VROM. Schaap bevestigt vrijdag een bericht hierover in Binnenlands Bestuur. Het ministerie kon nog geen reactie geven.

Schaap had bij het ministerie een claim van 800.000 euro ingediend ter compensatie voor inkomstenderving en pensioenbreuk. De 200.000 euro die hij ontvangt, is een genoegdoening voor zijn 300.000 euro aan misgelopen pensioengelden.. ''Het dekt voor een groot deel mijn pensioentekort'', vertelt Schaap. ''Ik had graag meer ontvangen, maar ben hier ook blij mee.

Schaap bracht eind 2001 een zwartboek uit waarin hij de veiligheid van de kernreactor in Petten aan de orde stelde. Uiteindelijk verloor hij daardoor zijn baan.

Geen functie gekregen
Volgens Schaap stelde toenmalig minister Jan Pronk hem daarna een functie bij het ministerie van VROM in het vooruitzicht. Omdat het departement daarvan nooit werk heeft gemaakt, diende Schaap vorig jaar een klacht in bij de Nationale Ombudsman. Op zijn advies diende Schaap vervolgens de claim in.

Na overleg met het ministerie en de Nationale Ombudsman kon de klokkenluider aangeven hoeveel hij geld hij is misgelopen. Van de 500.000 euro aan misgelopen salaris en 300.000 euro niet ontvangen pensioengelden betaalt het ministerie hem 200.000 uit.

Schaap levert momenteel een actieve bijdrage aan de totstandkoming van een goede wettelijke regeling voor klokkenluiders. Hij was onlangs medeorganisator van een expertmeeting in Den Haag, waar klokkenluiders met juristen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ideeën uitwisselden over de mogelijkheden voor een goede regeling. Volgens Schaap is het de bedoeling dat er eind dit jaar een ontwerp op tafel ligt. (ANP)

Meer over