Klok voormalig rechthuis klinkt weer na 17 jaar

De klok boven op het voormalige rechthuis in de Watergraafsmeer, waar nu restaurant Jacobsz in zit, is weer in werking gesteld.

Hannah Stöve
De klok was bijna twintig jaar niet te horen. Beeld Jacobsz
De klok was bijna twintig jaar niet te horen.Beeld Jacobsz

De klok stond sinds 1999 stil, maar is grondig gerestaureerd door de beroemde klokkengieterij en uurwerkenspecialist Koninklijke Eijsbouts. Dat Noord-Brabantse bedrijf heeft ook zeven kerkklokken voor het Concertgebouworkest gemaakt, en een carrillon met 36 klokken in het Rijksmuseum.

Drie weken geleden is Eijsbouts begonnen aan de klok van het voormalige rechthuis van de Watergraafsmeer, op de hoek van de Ringdijk en de Middenweg. De huidige eigenaren van het pand, die restaurant Jacobsz uitbaten, merkten de stilstaande klok op toen ze afgelopen augustus hun intrek in het pand namen en wilden de klok graag in ere herstellen.

Sinds maandag loopt de klok weer, en slaat de kerkklok elke dag om 12.00 uur 's middags tweemaal.

Napoleon
Het pand op de hoek van de Ringdijk en de Middenweg stamt uit 1777 en verving de voormalige Herberg het Regthuys. Daar werden rechtszaken gehouden, maar ook gegeten, gedronken en geslapen. Wanneer de stadspoorten van Amsterdam 's avonds werden gesloten, konden bezoekers daar logeren tot de volgende dag.

In de loop der jaren kreeg het pand allerlei functies: er werd vergaderd, belastingen werden daar geïnd, en er werden concerten en toneelvoorstellingen gehouden. Keizer Napoleon Bonaparte ontving in 1811 de sleutels van de stad voor de deur van het rechthuis.

Toen de gemeente Watergraafsmeer in 1921 werd opgeheven en het gebied bij Amsterdam werd gevoegd, was het rechthuis niet meer nodig. Lange tijd werd het pand gebruikt door de Amsterdamsche Bank en later ABN Amro, sinds afgelopen augustus zit er restaurant Jacobsz.

Het gerechtsgebouw in 1905. Beeld Stadsarchief
Het gerechtsgebouw in 1905.Beeld Stadsarchief
Meer over