Klimmers

THEODOR HOLMAN

Er is een categorie mensen die ik tamelijk dom vind: bergbeklimmers. Van alle sportmensen zijn zij de kleingeestigste, de jaloerste, de meest rancuneuze en de minst solidaire.

Ik heb eens een boek van een bergbeklimmer gelezen die ik moest interviewen, en die beschuldigde een andere bergklimmer ervan dat die nooit de top had bereikt. Daarna las ik, voor weer een ander interview, een boek van een andere bergbeklimmer, en dat ging ook al over een collega die wel zei dat hij de top had bereikt, maar dat was niet waar. Sindsdien ben ik gestopt met het lezen van boeken van bergbeklimmers.

En als een bergbeklimmer de top heeft bereikt (altijd een foto met vlag die ook in een studio gemaakt kan zijn), geloof ik hem bij voorbaat niet. Bergbeklimmen is de enige sport waarbij je de fotofinish makkelijk kunt manipuleren.

Van bergbeklimmers sterft zestig procent tijdens het klimmen. Als ik zou horen dat zestig procent van de mensen die autorijden een dodelijk ongeluk krijgen, stap ik niet in die auto. Zelfs bij twintig procent zou ik hem laten staan. Maar bergbeklimmers willen vermoedelijk graag dood.

Hun sport is het verbeelden van metaforen. Zo willen ze ' de top halen' en zien ze ' nergens tegenop'. Ze willen ' de hoogte krijgen', ' naar het dak van de wereld'. Ik ben geen psycholoog, maar een kind kan zien dat deze mensen een gebrek aan wezenlijk gevoel moeten hebben - het zijn koude zielen die de warmte van de grote hoogte zoeken. Dat mag van mij - ik ben ook niet ruim met emoties bedeeld.

Als iemand dus de K2 beklimt, vind ik het dus niet raar als meer dan de helft van de expeditie omkomt. Dat is feitelijk logisch.

Maar het beheerste gisteren wel het nieuws. Er waren namelijk twee Hollanders bij en die zijn goddank gered, hoewel ze, geloof ik, hun voeten straks moeten missen omdat die bevroren zijn geweest.

"Ik voelde niks.''

De twee die gered zijn, maken het goed, werd verteld. Er zijn nog steeds vermisten.

Ach, dat levert straks weer sterke boeken op, waarbij de één de ander van moord zal beschuldigen en het niet halen van de top.

undefined

null Beeld
Meer over