Kleurige kleding in China minder gewenst

PEKING - Met het oog op de Olympische Spelen heeft China de burgers al heel wat adviezen gegeven voor net gedrag. Daar zijn nu kledingtips bijgekomen.

Meer dan drie kleuren in iemands kleding zijn ongewenst, sokken dienen het liefst een donkere kleur te hebben, witte sokken moeten nooit worden gedragen in combinatie met zwarte schoenen. Het staat allemaal te lezen in een boekje over etiquette dat gisteren naar zo'n
vier miljoen huishoudens is gestuurd.

In dat boekje wordt oudere Chinezen dringend ontraden om in pyjama en op slippers de straat op te gaan, zoals je in Peking nog veel ziet. Andere tips: vermijd in het openbaar al te innige blijken van genegenheid, houd bij het staan de voeten in de vorm van een V of een Y en schud nooit iemand langer dan drie seconden de hand.

De adviezen dienen vooral om de half miljoen verwachte buitenlandse bezoekers een goede indruk te geven van China. Meer dan een miljoen vrijwilligers zijn ingeschakeld om op scholen, universiteiten en ministeries tips in etiquette te geven. Niet alleen in Peking en andere steden, maar ook in afgelegen delen van het land. Studenten worden aangemoedigd die taak op zich te nemen. Met leuzen worden de Chinezen voorbereid op de komende periode. Zoals: 'Ik doe mee, ik draag bij, ik geniet'.

Met het nieuwe boekje beschikken ze, behalve over de richtlijnen voor kledij, ook over adviezen op het gebied van de wellevendheid. Zoals: vraag buitenlanders nooit naar hun beroep, leeftijd, adres of seksleven, of ze al dan niet zijn getrouwd, hoeveel ze verdienen en of ze een geloof aanhangen. Vragen naar hun politieke overtuiging is een zo mogelijk nog groter taboe in het land van de almachtige Communistische Partij.

Het is de vraag of het allemaal beklijft, want de bewoners van Peking en andere Chinezen zijn bestookt met zulke campagnes. In 2006 begon Peking een grootscheepse actie tegen het spugen op straat, een gewoonte die westerlingen walging inboezemt en slecht was voor het imago van China. Dat land beschouwt de toekenning van de Spelen als bewijs dat het volwaardig is toegelaten tot de ontwikkelde wereld. Het optreden van westerse koloniale machten heeft in China diepe sporen nagelaten.

Verder is burgers op het hart gedrukt niet voor te dringen bij bushaltes. Zo werd 'de dag van het geduld' ingesteld, op de elfde van elke maand. Ook het luidruchtig spreken in het openbaar geldt als ongewenst gedrag.

Al die campagnes hebben het leven voor de Chinezen prettiger gemaakt, vindt Zheng Mojie, die in Peking aan het hoofd staat van de wellevendheidscampagne. ''Het leven is verbeterd. Dankzij onze campagnes zie je meer glimlachende mensen op straat, mensen zijn beter, zelfs elegant gekleed,'' aldus Zheng Mojie. ''Bij bijna alle bushaltes in de stad gaan mensen nu keurig in de rij staan.'' (HET PAROOL)

Bewoners van Peking worden bestookt met campagnes voor kledingvoorschriften. Foto ANP Beeld
Bewoners van Peking worden bestookt met campagnes voor kledingvoorschriften. Foto ANP
Meer over