Plus

Kleinschalige woonvoorziening sluit: 'Zo raken we Hannah kwijt'

Woon-zorggemeenschap Villa Spijker aan de Overtoom sluit begin november haar deuren, maar waar kan bewoonster Hannah (28) naartoe? Voor haar is een grootschalige instelling geen optie.

Laura Obdeijn
Beer Boneschansker vreest dat zijn dochter naar Texel moet verhuizen Beeld Lukas Göbel
Beer Boneschansker vreest dat zijn dochter naar Texel moet verhuizenBeeld Lukas Göbel

Hannah pakt je hand stevig vast en aait, kietelt de palm van je hand en barst uit in een schaterlach. Het is haar manier van kennismaken, vertelt haar vader Beer Boneschansker (57) over zijn zwaargehandicapte 28-jarige dochter Hannah. Ze heeft het niveau van een baby van één.

Een geboren Amsterdamse met een rode ingevlochten paardenstaart met twee witte bloemenschuifjes erin vastgezet, die zich prettig voelt tussen veel mensen en lawaai en opleeft in het café. "Een echt kroegtype, zeggen we wel­eens."

Woongemeenschap
Sinds 2004 woont ze in Villa Spijker, een woongemeenschap voor vijf jongvolwassenen met een meervoudige complexe handicap in een oude paardentramremise aan de Overtoom, waarvan de naam verwijst naar touringcarbedrijf Spijkers, dat er eerder gevestigd was.

De ouders van de bewoners, eerst zes, nu vijf, waren vanaf het begin betrokken bij de opbouw van de villa. "Ik ben nog mee geweest met de ­architect en samen hebben we de tekeningen van Villa Spijker gemaakt. Zo konden we de zorg helemaal op maat maken."

Kinderverhaal
De slaapkamers op de benedenverdieping zijn open en grenzen aan de gemeenschappelijke ruimte. Een kinderverhaal klinkt uit de radio en er hangt de sfeer van een woonkamer.

Vanuit de keuken kan de ruimte ingekeken worden, de verzorgers zijn altijd in de buurt en de tuin grenst aan het Vondelpark.

Maar Villa Spijker gaat dicht. Nu echt. Want al jaren wordt met sluiting gedreigd, ondanks de strijd die ouders voerden voor het behoud van de villa. Het huis was te klein en te duur, zei zorg­aanbieder Amsta in 2013.

Boneschansker: "Het begon zo mooi, maar na een paar jaar wilden ze niets anders dan er vanaf."

IJburg
Een 'ingewikkeld' traject met Amsta, de bewoners en de gemeente leidde ertoe dat de zorg in 2015 overdragen werd aan Ons Tweede Thuis, waarbij volgens Amsta bekend was dat de zorg zou worden voortgezet in het nieuwe gebouw op IJburg. Dichtbij de dagbesteding.

"Dat is natuurlijk gemakkelijk met vervoer. En goedkoop," zegt Boneschansker. "Maar niemand heeft ons gevraagd of wij deze woonvorm geschikt vonden voor onze dochter. Zoals een boer die zijn vee van de ene weide naar de andere jaagt."

Ons Tweede Thuis herkent zich niet direct in deze opmerking. "We proberen altijd aan de wensen van de ouders te voldoen," zegt Roel de Bruijn, voorzitter van de raad van bestuur van Ons Tweede Thuis. "We bieden alle bewoners een plek, maar als ouders dat niet willen, zijn ze vrij iets anders te kiezen."

Allemaal groot
Die keuze is echter beperkt, zegt Boneschansker. Vooral het verdwijnen van de kleinere woon-zorgvoorzieningen vindt hij zorgelijk. "Er is een aantal mooie kleinschalige zorgplekken in de stad en die staan allemaal onder druk. Was in 2004 de trend nog kleinschalig, nu moet het allemaal groot."

Er wordt volgens Boneschansker gebouwd op efficiëntie en er wordt alleen gedacht vanuit het medische model: wat kunnen ze niet in plaats van wat wél? De kinderen verdwijnen in het systeem.

Hij gaat er dan ook niet in mee. "Ze vinden me een lastpak, maar als ik geen lawaai maak, wie zorgt er dan voor dat Hannah het beste uit haar leven kan halen?"

Klein Amsterdammertje
De paniek slaat langzaam toe. Waar moet Hannah heen? Haar ouders zouden haar graag in Amsterdam houden, dicht bij hen, haar broer en zus, en in de stad waar ze haar hele leven al woont. "Ze vindt het heerlijk hier. Hannah is een klein Amsterdammertje, die hier hoort te wonen. Nu moet ze de stad ontvluchten, omdat anderen zeggen dat het niet anders kan."

Ze zoeken een plek waar de verzorgers niet steeds wisselen, die weten wat Hannah denkt en voelt en een huis met een gezinsachtig karakter. In Haarlem vonden ze een goede optie, maar daar was het vol, dus wordt ook gekeken naar een woon-zorggemeenschap op Texel.

Eén van de weinige plekken waar ruimte is, maar ook uren reizen. "Zo verdwijnt niet alleen een bijzondere plek, maar raken we ook de nabijheid van ons kind kwijt."

Nieuwbouw voor 36 bewoners

Vier van de vijf bewoners van Villa Spijker verhuizen begin november naar een nieuw woon-logeerhuis met volledige verpleging en verzorging aan de Marius Meijboomstraat op IJburg dat wordt gerealiseerd door Ons Tweede Thuis, Cordaan en Omega.

Op drie etages is er plek voor 36 bewoners met een complexe hulpvraag, die 24 uur per dag ondersteuning nodig hebben. Daarnaast zijn er tien logeerplekken voor kinderen die wel bij hun ouders wonen, maar waarvan de zorg tijdelijk wordt overgenomen.

Meer over