AEX

Kleine plus op beurs Amsterdam

De beurs in Amsterdam is donderdag met een bescheiden winst gesloten.

ANP
De Amsterdamse Beurs. Beeld anp
De Amsterdamse Beurs.Beeld anp

In de rest van Europa was een wisselend beeld te zien, met beperkte koersuitslagen. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar de kwartaalcijfers van de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Citigroup.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent hoger op 542,84 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 829,13 punten. Londen won 0,3 procent, Parijs was vrijwel vlak en Frankfurt steeg 0,1 procent.

Grootste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 2,7 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM won 1,8 procent. ABN AMRO heeft DSM op zijn favorietenlijst gezet en het koersdoel verhoogd. Digitaal beveiliger Gemalto was de grootste daler met een min van 3 procent.

In de MidKap ging beursintermediair Flow Traders aan kop met een stijging van 1,9 procent. Bodemonderzoeker Fugro zakte 1,2 procent, na de verkoop van een bedrijfsonderdeel aan zijn Amerikaanse branchegenoot Global Marine Holdings.

Bij de kleinere fondsen ging Fagron 6,5 procent onderuit. De toeleverancier aan apotheken realiseerde in het derde kwartaal een vrijwel stabiele omzet. Het bedrijf werd in Europa gehinderd door capaciteitsproblemen bij laboratoria waar het zijn ingrediënten laat testen. ING verlaagde het beleggingsadvies voor het aandeel.

In Frankfurt steeg Lufthansa 2,3 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij krijgt zoals verwacht grote delen van haar failliete branchegenoot Air Berlin in handen. Topman Carsten Spohr sprak van een "grote dag'' voor Lufthansa, dat naar verwachting zo'n 1,5 miljard euro op tafel legt voor de boedel van Air Berlin.

Just Eat won 6,5 procent in Londen. De maaltijdbezorger heeft van de Britse mededingingsautoriteit een voorlopige goedkeuring gekregen voor de overname van branchegenoot Hungryhouse.

De euro stond op 1,1845 dollar, tegen 1,1847 dollar een dag eerder. Een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 1,5 procent in prijs tot 50,55 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent minder op 56,17 dollar per vat.

Meer over