PlusFilmrecensie

Kleine IJstijd

Zo kan het dus ook: met weinig geld in tien dagen een film opnemen zonder dat er producenten, geldschieters en scriptdoctors over je schouder meekijken. Het zou regel moeten zijn, maar in de Nederlandse filmwereld is het de uitzondering.

Jos van der Burg
De groep vijftigers verzamelt zich in het huis van de overeden Kas, waar ooit de hele band woonde. Beeld -
De groep vijftigers verzamelt zich in het huis van de overeden Kas, waar ooit de hele band woonde.Beeld -

Hoe jammer dat is, bewijst Kleine ijstijd. Na het intense ­Tonio had filmmaker Paula van der Oest behoefte aan iets luchtigs. Met als inspiratiebron The big chill, de klassieker over de teloorgang van het idealisme van de babyboomgeneratie, keek ze eens goed in haar kennissen- en vriendenkring, die tot de generatie X behoren.

Het resultaat is de door haar, met bijdragen van Rifka Lodeizen, geschreven licht satirische dramedy Kleine ijstijd, waarin een groepje beginvijftigers, die jaren geleden samen in een band zaten, bij elkaar komen om de as van de overleden zanger Kas uit te strooien.

Met als katalysator de zoveelste veel te jonge vriendin (Hannah Hoekstra) van de vroegere gitarist Lo (Steef Cuijpers) borrelt bij de ex-bandleden allerlei oud zeer op.

Zo verwijt Valerie (Ariane Schluter), de vroegere minnares van Kas die een tienerzoon van hem heeft, de onbestorven weduwe Sallie (Anniek Pheifer) dat zij Kas twaalf jaar geleden van haar afpikte.

Dat de band uit elkaar viel omdat Kas geen commerciële muziek wilde maken, is nog zo'n pijnpunt. Dat de vroegere manager van de band (Johan Heldenbergh) nu multinationals adviseert over belastingontwijking, vat de ­teloorgang van idealen aardig samen.

Onbezonnen tieners.
Kleine ijstijd hangt van anekdotische verwikkelingen aan elkaar, maar erachter doemt een beeld op van een generatie, of althans van dat deel ervan dat nog steeds slordig met liefde en seks omspringt. Zoals Valeries tienerzoon Davy (Thijs Boermans) het verwoordt: "En dan zijn jullie al zo oud en nog steeds is het zo'n kankerzooi."

Goed punt, want de vijftigers in Kleine ijstijd gedragen zich nog steeds als onbezonnen tieners. Dat is nogal pathetisch.

Kleine ijstijd had een grimmige afrekening kunnen zijn, maar Van der Oest zoekt het in licht drama en zachtaardige humor en spot. Het levert geen meesterwerk op, maar wel een prettig voortkabbelende ensemblefilm, waarvan de spontaniteit en het spelplezier afspatten

Kleine IJstijd
Regie Paula van der Oest
Met Ariane Schluter, Monic Hendrickx, Hannah Hoekstra
Te zien in Cinecenter, City, Filmhallen, Ketelhuis

Meer over