Kinderoncologisch centrum komt in Amsterdam

Het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam. Foto ANP

DEN HAAG - Het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC), waarvan de oprichting eerder dit jaar werd aangekondigd, komt op het terrein van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam te staan. De nieuwe kliniek opent naar verwachting in 2013 haar deuren. Dat hebben de initiatiefnemers maandag bekendgemaakt.

Artsen en ouders van kankerpatiëntjes hebben de handen ineengeslagen om te komen tot één behandelcentrum voor kinderen met kanker. Nu is de zorg voor die groep patiënten versnipperd. Het is beter voor zowel het onderzoek als voor de behandeling van kanker bij kinderen als de verschillende behandelcentra de krachten bundelen, menen zij. Het doel van het NKOC is de overlevingskans van kinderen met kanker binnen vijftien jaar te verhogen van 75 naar 90 procent.

De koepel van de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland (NFU) toonde zich bij de presentatie van de plannen in maart al kritisch. De federatie erkent de noodzaak van concentratie maar vindt het het beter als kinderoncologie gekoppeld blijft aan algemene kindergeneeskunde zoals die in de bestaande academische kinderziekenhuizen wordt aangeboden. Bovendien vindt de NFU dat er minimaal twee behandelcentra moeten overblijven, zodat ouders een keuzemogelijkheid hebben. (ANP)

Meer over