Kindermisbruik: rechter eist zwarte lijst scouting VS op

Een rechter in de Amerikaanse staat Californië die een kindermisbruikzaak onderzoekt, eist dat de landelijke padvindersorganisatie Boy Scouts of America zijn zwarte lijst overhandigt. Daarop staan de namen van mensen die op grond van diverse beschuldigingen niet (meer) in aanmerking zouden mogen komen voor een vrijwilligersfunctie bij de scoutingorganisatie.

Redactie
Jubileumpostzegel van de Boy Scouts of America uit 1960. © Thinkstock Beeld
Jubileumpostzegel van de Boy Scouts of America uit 1960. © Thinkstock

Voor aanstaande vrijdag moet de landelijke padvindersorganisatie de lijst hebben overhandigd. Die wordt bijgehouden sinds de jaren twintig van de vorige eeuw. De rechter wil het deel over de afgelopen twintig jaar kunnen inzien. De lijst wordt niet openbaar gemaakt en de namen van de slachtoffers moeten eruit zijn verwijderd.

Misdragingen
Formeel staat de lijst bij de scoutingorganisatie bekend als 'ineligible volunteer files'. Hij zou bedoeld zijn om verdachte kindermisbruikers en mensen die zijn beschuldigd van andere misdragingen buiten de deur te kunnen houden.

Vertegenwoordigers van Boy Scouting of America hebben zich altijd verzet tegen openbaarmaking. Ze zeggen dat dit botst met het recht op privacy van slachtoffers, en dat van veel mensen op de lijst nooit bewezen is dat alle beschuldigingen ook werkelijk kloppen. Ook zou de lijst geen middel zijn om seksueel misbruik in de organisatie toe te dekken.

Geen aangifte
De rechter die de stukken heeft opgeëist, buigt zich over de zaak van een jongen die eind 2009 door een vrijwilliger is misbruikt. De vrijwilliger is intussen veroordeld tot twee jaar gevangenisstraf. De rechter in Santa Barbara onderzoekt nu een beschuldiging van de moeder van de misbruikte jongen. Ze zegt dat de leider van het scoutingdistrict haar destijds vroeg geen aangifte bij de politie te doen omdat de organisatie in zulke gevallen zelf een onderzoeksprocedure begint.

Meer over