Update

'Kinderlijk eenvoudig om vanuit huis sluis te bedienen'

Veel sluizen, gemalen, rioleringspompen en bruggen blijken slecht te zijn beveiligd. EenVandaag liet vanavond in een reportage zien hoe eenvoudig het is om de rioleringspompen en gemalen van de gemeente Veere via internet op afstand te bedienen.

Redactie/ANP
null Beeld

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding heeft al eerder gewaarschuwd voor de kwetsbaarheid van de Scada-systemen die gemeenten gebruiken. Soms is er zelfs geen wachtwoord nodig om bij zulke systemen binnen te komen.

Eric Luiijf van TNO benadrukt dat het gevaar nog niet eens van hackers hoeft te komen. 'De echter hacker, die denkt nog na over welke schade hij aanbrengt. De eerste de beste 13-jarige die binnenkomt en pompen uitzet veroorzaakt behoorlijke schade'.

Opheldering
D66 en VVD willen dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid) opheldering geeft over het feit dat het kinderlijk eenvoudig is sluizen, gemalen, rioleringspompen en bruggen via internet te bedienen.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde in december al voor de kwetsbaarheid van de zogenoemde Scada-systemen. Een woordvoerster van het centrum bevestigt naar aanleiding van de melding van EenVandaag contact te hebben gehad met de gemeente Veere en haar advies te hebben gegeven over het oplossen van de beveilingsproblemen.

De gemeente Veere liet vanavond weten het wachtwoord inmiddels te hebben gewijzigd en het bedrijf dat de objecten beveiligt, te hebben aangesproken op het feit dat de wachtwoorden gemakkelijk te hacken waren.

Meer over