Kinderen

THEODOR HOLMAN

Kijk ze juichen, voor Holland. Máxima ook, echt waar. Zo leuk. Alleen: waar zijn die kinderen? Bij oma? Nee, want ik zie oma ook van alles doen. Maar ook al zouden ze bij oma zijn: is het pedagogisch verantwoord je kinderen zo lang alleen te laten?

Ik zie steeds van die programma's op tv waar ze zeggen dat de ergste dingen kunnen gebeuren wanneer papa en mama zo lang van huis zijn.

''En, koninklijke hoogheid prinses Amalia, wat doet u graag in uw vrije tijd? ''
''Drugs gebruiken. Paddo's! ''
''Oeps... Mag dat van uw ouders, koninklijke hoogheid? ''
''Ouders? Die heb ik nooit gezien. Die zaten in Peking of ergens anders feest te vieren.''

Maar misschien zijn onze prinsesjes mee naar Peking. En dan ook oppassers, leraressen, beveiligers... Ik schat een tonnetje of twee per dag - dat dan via allerlei begrotingen weggesluisd wordt zodat niemand ze opmerkt.

Maar ook dan hebben we te maken met kinderen die op tv hun ouders alleen maar juichend op tribunes zien zitten, omringd door merkwaardig uitgedoste mensen die Nederlanders heten en er vaak uitzien als Erica Terpstra.

En waar sturen we de kinderen dan op vakantie? Naar het huuske in Mozambique.

Onlangs schreef een lakei van de Volkskrant - Jan Hoedeman, hij heeft via lakei-hoofdredacteur Pieter Broertjes, vriend van Bernhard, de opdracht gekregen een biografie van Willem-Alexander en Máxima te schrijven - dat de bouw van een vakantiehuisje in Mozambique o zo ' democratisch' is gegaan. (Ach, was daarom de president van Mozambique kortgeleden hier in Nederland en werd hij daarom ontvangen door Beatrix?).

Trouwens, wat kost die hut eigenlijk, liklakei Hoedeman? Plus: de marine die daar in de haven moet liggen (die nog gebouwd moet worden), de extra veiligheidsmensen, het ziekenhuis dat gebouwd moet worden, de extra woningen voor de beveiligers, de extra woningen voor het personeel dat daar voortdurend verblijft, de wegen die speciaal voor ons koningspaar moeten worden aangelegd: kan de liklakei dat eens uitzoeken?

Arme kinderen.

null Beeld
Meer over