Kim Jong-un: Noord-Korea heeft kernwapen voor raket

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen kernwapens gemaakt die met raketten kunnen worden gelanceerd. Dat heeft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA woensdag opgetekend uit de mond van Kim Jong-un. 'Dit is een ware nucleaire afschrikking', zei de Noord-Koreaanse leider tijdens een bezoek aan nucleaire technici en wetenschappers.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De wapens zijn kleiner gemaakt waardoor ze nu op ballistische raketten passen. In hoeverre dat klopt is onduidelijk.

Staatsmedia hebben al eerder gemeld dat Noord-Korea over deze mogelijkheid beschikt, maar dat werd internationaal betwijfeld. Het is wel de eerste keer dat Kim Jong-un er zelf iets over zegt. Hij poseerde op de staatstelevisie met wat een van de miniatuurkernwapens zou moeten zijn.

Enkele dagen geleden dreigde Noord-Korea met een kernaanval tegen de Verenigde Staten en Zuid-Korea, omdat het land woedend is over een grote legeroefening in Zuid-Korea.

Kernwapenarsenaal
Kim Jong-un gaf zijn strijdkrachten opdracht het kernwapenarsenaal in gereedheid te brengen, opdat ze een eerste klap kunnen uitdelen. Volgens het staatspersbureau KCNA zei Kim ook dat het leger paraat zal staan om preventieve aanvallen uit te voeren.

Het land lijkt zich daarmee weinig aan te trekken van de strenge sancties die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het heeft opgelegd. In januari voerde Noord-Korea voor de vierde keer een nucleaire test uit. Die test met een waterstofbom zou erg succesvol zijn verlopen, maar dat werd door Westerse experts betwist.

Kim Jong-un met het miniatuurkernwapen Beeld AP
Kim Jong-un met het miniatuurkernwapenBeeld AP
Meer over