Kim Jong Un dood? 'Daar is geen enkel bewijs voor'

Het gerucht dat de nieuwe leider van Noord-Korea Kim Jong Un gisteren vermoord zou zijn ging als een razende de sociale netwerken over. Het gerucht startte op het Chinese netwerk Weibo en werd al snel overgenomen op Twitter. Ook twee valse BBC-accounts verspreidden het bericht, wat alleen maar olie op het vuur gooide.

Redactie
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un Beeld afp
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong UnBeeld afp

Maar de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geen enkel bewijs dat het bericht klopt, zeiden woordvoerders gisteravond. 'Met die maatschappij kun je het nooit 100 procent zeker weten, maar we zien er gewoon geen bewijs voor. Het is een gesloten maatschappij, maar op dit moment denken we niet dat het waar is.'

Economie Zuid-Korea
Volgens de eerste analyses van de Amerikaanse inlichtingendiensten is het gerucht bewust verspreid om de Zuid-Koreaanse economie schade te berokkenen, door te suggereren dat het helemaal mis ging in het noorden.

Kim Jong Un volgde eind vorig jaar zijn vader Kim Jong Il op, toen deze stierf op 69-jarige leeftijd. Volgens de berichten op Twitter zou Kim Jong Un in Peking, 2.45 uur lokale tijd, vermoord zijn door onbekenden nadat deze hadden ingebroken in de woning waarin hij zich bevond. De inbrekers zouden vervolgens zijn doodgeschoten door bodyguards van de leider. Maar waarschijnlijk klopt hier dus niets van.

Meer over