Column

Kijk PVV en CDA straks eens verliefd zijn

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Ik heb altijd zin om mijn hoed af te nemen als ik Sybrand Buma zie, maar ik heb geen hoed.

Hij doet me namelijk denken aan mijn vader: dat was een keurige koloniaal, assistent-resident, Leiden, dus met hart voor de inlanders en z'n Multatuli op de juiste plaats, vaderlandslievend, dus hij vergat mijn moeder nooit te verordonneren op Koninginnedag een bloemetje bij het portret van Hare Majesteit neer te zetten en het rood-wit- blauw uit het raam te laten wapperen. Al was mijn vader geen burgemeester, ik begrijp dat milieu.

Onlangs is Buma er eens goed voor gaan zitten en heeft een heus boek geschreven waarin hij eens zijn politieke denkbeelden uiteenzet. Dat boek heet Tegen het cynisme. Hij sprak daarover bij Buitenhof.

Normen en waarden, zong hij op de melodie van 'mensen laten we zacht zijn voor elkander' - daar ging zijn boek over. En hij schetste een keurig Neder­land. Alles fijn aan kant, klompjes voor de deur laten staan en de vrouw des huizes netjes een handje geven. Dat laatste was als waarschuwing tegen de asielzoekers en de vluchtelingen, maar ik denk niet dat die er bang van werden.

En opeens dacht ik: het Neder­land dat Buma wenst, is ook het Nederland dat Wilders voor ogen heeft: het naoorlogse Nederland van 1951. Toen was geluk nog heel gewoon, zoals Van Kooten en De Bie zongen, met die prachtige ­regels: 'Gezichten op 't behang/ maar niet echt van binnen bang.'

Het doel is hetzelfde, de weg erheen verschilt. Buma wil met veel bidden de asielzoekers terugdringen - Wilders wil dat met een paar scherp geslepen grenspalen.

Buma liet weten dat hij absoluut niet met Wilders zou trouwen na de verkiezingen. Hij was al eens met cynische Geert verloofd geweest, en
die wilde niks toen ze in bed lagen.

Maar het CDA zelf - de kindertjes van Buma - zijn zo cynisch als de pest.
Neem het Oekraïnereferendum. Nee is nee, zegt Buma, net als Wilders. Dat lijkt stoer en democratisch. Zeker in verkiezingstijd.

Buma's kinders, de CDA-leden in de Eerste Kamer, denken daar echter heel anders over.

Fractieleider Brinkman, en de oudere broer Van Kesteren, gaan straks mee met Rutte. Zo verandert het CDA een 'nee is nee' in een 'nee is ja'. Buma's anticynisme is hypocriet CDA-cynisme. Kijk PVV en CDA straks eens verliefd zijn.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over