Update

Kickboksgala in Den Bosch verboden

Een kickboksgala van It's Showtime dat op 30 juni in de Brabanthallen van Den Bosch zou worden gehouden, gaat niet door. Dat heeft een woordvoerster van Libéma, exploitant van de Brabanthallen, vandaag gezegd.

ANP/Redactie
Een vechtsportgala in de Rotterdamse Ahoy. Archief © ANP Beeld
Een vechtsportgala in de Rotterdamse Ahoy. Archief © ANP

Eerder verbood Amsterdam een kickboksgala van It's Showtime omdat het een 'netwerkbijeenkomst voor de georganiseerde misdaad' zou zijn. Behalve individuele toegangskaarten worden VIP-arrangementen verkocht voor duizenden euro's per tafel. De politie vermoedt dat criminelen de gala's gebruiken om hun relaties te fêteren en geld wit te wassen.

Omvangrijke controle
Zaterdag werd dat gala in Leeuwarden gehouden omdat burgemeester Ferd Crone niet de juiste middelen had het te verbieden. Crone waarschuwde andere gemeentes op tijd maatregelen te treffen. De politie en de belastingdienst in Leeuwarden hielden zaterdag voor en tijdens het gala een grootscheepse controle. 95 bestuurders bleken een belastingschuld te hebben. Van een van hen bedroeg de schuld 98.000 euro. In totaal werden 18 auto's in beslag genomen, bijna 950 bestuurders reden te hard.

Volgens de woordvoerster had Libéma het evenement graag in huis gehad, maar gaat het niet door omdat de gemeente meerdere keren bezwaren heeft geuit. Volgens een gemeentewoordvoerder heeft Den Bosch alleen in het voortraject gezegd niet op het evenement te zitten wachten.

Vechtpartij Hoorn
Sinds in mei 2011 een kickboksgala in Hoorn uit de hand liep, zijn meer van dit soort evenementen afgelast. In Hoorn ontstond een massale vechtpartij onder de toeschouwers van het gala. Daarbij werd ook geschoten. Een man raakte zwaargewond, meerdere mensen meldden zich met lichte verwondingen in het ziekenhuis.

Tijdens het gala in Den Bosch zou de Bossche kickbokser Andy Souwer om de wereldtitel vechten. Ook zou afscheid worden genomen van kickbokser Peter 'Lumberjack' Aerts. Souwer zegt ervan te balen dat hij niet in zijn eigen stad terecht kan. 'Ik vind dit heel pijnlijk allemaal,' zegt hij. 'De burgemeesters besmetten elkaar allemaal met hetzelfde idee. De ontwikkeling van onze sport stagneert als we nergens meer kunnen vechten. Bovendien hebben criminelen helemaal geen kickboksgala's nodig om zaken te doen.'

Het evenement wijkt volgens Souwer nu uit naar Brussel.

Meer over