Update

Kibet en Kiplagat komen tekort

Hilda Kibet en Lornah Kiplagat hebben zondag in een natte olympische marathon hun droom niet kunnen verwezenlijken. De Nederlandse hardloopsters bleven ver verwijderd van de medailles.

null Beeld anp
Beeld anp

Kibet kwam in hartje Londen als 24e over de finish in 2.28.52, Kiplagat moest de strijd voortijdig staken.

De 31-jarige Kibet liep aanvankelijk voorin mee, maar moest na 20 kilometer afhaken. 'Ik heb mijn best gedaan, maar ik wist ook dat ik mijn eigen wedstrijd moest lopen om te kunnen finishen. Tevreden kan ik niet zijn, want ik had hier in de top 10 willen eindigen', aldus Kibet, die 5.45 minuten toegaf op de Ethiopische winnares Tiki Gelana, die met 2.23.07 een olympisch record vestigde.

'Ik heb er in de afgelopen maanden ook alles voor gedaan. Het trainingskamp in het Amerikaanse Boulder verliep heel goed. Ik ben heel goed in vorm, maar er werd gewoon te hard gelopen, zeker in de regen', vervolgde Kibet, evenals Kiplagat een Keniaanse van geboorte. 'De laatste 10 minuten van de warming-up zijn we helemaal nat geregend.'

De 38-jarige Kiplagat had maar wat graag een olympische medaille toegevoegd aan haar wereldtitels op de halve marathon en het veldlopen, maar de atlete uit het Noord-Hollandse Groet stapte na ongeveer 25 kilometer uit de wedstrijd. Volgens echtgenoot en coach Pieter Langerhorst had ze te veel last van haar knie.

Sportarts Peter Vergouwen had voor de start al gemerkt dat het gewricht niet helemaal in orde was, maar zag geen reden Kiplagat niet van start te laten gaan bij haar derde Spelen.

'Ze heeft heel hard getraind, maar wist zelf ook dat een supertijd er niet inzat. Ze had te veel pijn om de race uit te kunnen lopen', zei Langerhorst, die verwacht dat zijn echtgenote na het herstel wat wedstrijden over 10 kilometer zal gaan lopen. 'Misschien komt de spirit dan weer terug om het nog eens op de marathon te proberen, maar dat staat niet vast.'

Meer over