Kerk opent internetcentrum tegen misbruik

De Rooms-Katholieke Kerk heeft vandaag het startsein gegeven voor een internationaal internetcentrum tegen seksueel misbruik. Dat gebeurde aan het einde van de vierdaagse conferentie over het misbruik in de Gregoriana Universiteit in Rome. Aan de bijeenkomst namen bisschoppen uit meer dan 100 landen deel en tientallen oversten van religieuze orden en congregaties.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Het centrum wordt in Duitsland gevestigd en werkt nauw samen met partners in Argentinië, Ecuador, Ghana, India, Indonesië, Italië en Kenia. Het moet onderzoekers bij elkaar brengen en informatie geven over de beste manieren om het seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken te bestrijden en te voorkomen.

Aartsbisschop Reinhard Marx van München zei dat het centrum slechts een van de onderdelen van de vernieuwing van de kerk is. 'Dit historische uur verplicht ons tot nederigheid, maar we moeten ook direct in actie komen. Het verlies aan geloofwaardigheid (van de kerk) is verre van voorbij, maar we zullen stap voor stap de geloofwaardigheid herstellen', zei Marx.

De kerk in onder meer Nederland, de Verenigde Staten, Ierland en België is de afgelopen jaren geconfronteerd met talrijke schandalen over geestelijken die zich aan minderjarigen hadden vergrepen.

Meer over