Karadzic tweede keer voor tribunaal

DEN HAAG - Radovan Karadzic (63) moet vrijdagmiddag voor de tweede keer voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag verschijnen. De voortzetting van de eerste voorgeleiding wordt geleid door een nieuwe VN-rechter, de Schot Iain Bonomy (62).

Op 31 juli was de zaak nog in handen van de Nederlander Alphons Orie (60). Ex-president Karadzic van Republika Srpska heeft Orie daarna gewraakt omdat een Nederlandse rechter niet onpartijdig zou kunnen zijn in een zaak waar het om Srebrenica gaat.

De voortzetting van de eerste voorgeleiding op een andere dag werd nodig omdat op 31 juli de definitieve tenlastelegging nog niet klaar was en Karadzic daarom weigerde schuldig of onschuldig te pleiten. Aangezien de definitieve tekst er nog steeds niet is, zal Karadzic volgens een van zijn juridisch adviseurs ook deze keer niet op de beschuldigingen ingaan. Bonomy moet dan volgens de procedureregels ambtshalve in het zittingsverslag laten opnemen dat Karadzic onschuldig heeft gepleit. Karadzic is aangeklaagd wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tijdens de oorlog in Bosnië (1992/95).

Karadzic heeft nog tal van andere zaken op zijn lever, zoals een vermeende immuniteitsdeal met de Amerikaanse diplomaat Holbrooke, de vermeende illegaliteit van zijn arrestatie en de oprichting van het tribunaal in 1993. Orie gaf Karadzic op 31 juli maar beperkt de tijd om daarover te praten. Karadzic klaagde daar achteraf over in schriftelijke stukken en wil op deze punten blijven hameren, in weerwil van juridisch advies dat hij heeft gekregen van advocaat Toma Fila. (ANP)

Meer over