Karadzic stal kaart bouwvakker

BELGRADO - In Servië is de echte Dragan Dabic opgedoken, de man wiens identiteit werd gestolen door Radovan Karadzic. Dragan Dabic, een 66-jarige gepensioneerde bouwvakker, reageerde verbaasd en geschokt.

De dezer dagen gearresteerde Karadzic nam Dabic' identiteit aan tijdens het bewind van Slobodan Milosevic. Met die identiteit begon Karadzic een nieuw leven als een alternatieve geneesheer. In tegenstelling tot eerdere berichten blijkt de Dabic om wie het gaat niet in Belgrado, maar in Ruma te wonen, een dorp ten noorden van Belgrado. ''Dabic' identiteitskaart verschilt alleen met die van Karadzic wat betreft de foto,'' aldus een bron bij justitie.

Dabic zegt geen idee te hebben hoe kopieën van zijn identiteitskaart in de handen van Karadzic terecht zijn gekomen. Hij lijkt beslist niet op Karadzic. De echte Dragan Dabic is door de politie langdurig aan de tand gevoeld, maar de onderzoekers zijn er zeker van dat hij en Karadzic elkaar niet kenden.

De autoriteiten hebben aangekondigd iedereen op te sporen die Karadzic heeft geholpen bij zijn geslaagde pogingen om uit handen van de autoriteiten te blijven, dertien jaar lang.

De afgelopen dagen deden tal van geruchten de ronde over de ware Dragan Dabic. Volgens een krant in Belgrado was Dragan Dabic omgekomen bij het beleg van Sarajevo, onder de verantwoordelijkheid van Karadzic en de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic. Volgens anderen was Dabic een Bosnische Kroaat, die werd doodgeschoten door de troepen van Karadzic en Mladic. (AP)

Radovan Karadzic stal de identiteitskaart van een 66-jarige bouwvakker. Beeld
Radovan Karadzic stal de identiteitskaart van een 66-jarige bouwvakker.
Meer over