Karadzic opent aanval op aanklager

DEN HAAG - De door het Joegoslavië-Tribunaal aangeklaagde Radovan Karadzic heeft de aanval geopend. De ex-leider van de Bosnische Serviërs verdenkt hoofdaanklager Serge Brammertz ervan achter zijn rug om een deal te hebben gesloten met de rechters van het tribunaal.

Karadzic uit die beschuldiging in een brief die het hof van de Verenigde Naties in Den Haag vrijdag publiceerde. Hij vraagt zich af of hij een eerlijk proces kan krijgen in een sfeer waarin ''niemand op aarde gelooft in de mogelijkheid van vrijspraak''.

Brammertz had woensdag tijdens een persconferentie gezegd dat het proces op een 'efficiënte' manier moet verlopen. ''Ik ben bezorgd over zijn uitspraak dat het allemaal heel snel zal gaan en ik vraag mij af hoe de hoofdaanklager dit weet en of hij achter de rug van de verdediging een deal heeft gemaakt met de strafkamer'', schrijft Karadzic.

Selectief
Het bureau van de hoofdaanklager is volgens Karadzic ook selectief te werk gegaan bij het verzamelen van bewijs tegen hem. Toen Republika Srpska, de Servische republiek in Bosnië, archieven openstelde voor onderzoekers van het tribunaal, waren die vooral geïnteresseerd in belastend materiaal.

Zij 'aarzelden' materiaal mee te nemen dat wijst op de onschuld van de verdachte, zo stelt Karadzic in zijn brief. Volgens de regels van het tribunaal zijn de aanklagers verplicht ook ontlastend materiaal te verzamelen en dat aan de verdediging te geven.

Toezegging
In zijn brief aan het tribunaal benadrukt Karadzic opnieuw dat hij in 1996 van de Amerikaanse vredesonderhandelaar Richard Holbrooke de toezegging kreeg dat die zou voorkomen dat Karadzic voor het Joegoslavië-Tribunaal zou moeten verschijnen. Voorwaarde was dat de van oorlogsmisdaden verdachte Karadzic zijn politieke functies zou opgeven en zich uit het openbare leven zou terugtrekken.

''Meneer Holbrooke verplichtte zich namens de Verenigde Staten dat ik niet zou worden berecht door dit tribunaal'', staat in de verklaring. Karadzic zei donderdag tijdens zijn voorgeleiding voor het tribunaal al dat hij destijds een deal had gemaakt met de voormalige Balkan-onderhandelaar van de Amerikanen. Verhalen over zo'n deal doen al jaren de ronde, met als bron mensen uit de naaste omgeving van Karadzic.

Liquideren
Karadzic stelt nu dat Holbrooke hem wil laten liquideren. ''Het is duidelijk dat, omdat niet is voldaan aan de afspraken die hij namens de VS heeft gemaakt, hij naar plan B is overgestapt. De liquidatie van Radovan Karadzic.''

Holbrooke sprak donderdag voor de zoveelste keer tegen dat hij de ex-president immuniteit zou hebben beloofd. ''Dit is een oude bewering waarmee Karadzic al in 1996 begon'', aldus Holbrooke. ''Zo'n deal zou immoreel en onethisch zijn. Natuurlijk is het niet gebeurd.''

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bericht ontkend. Volgens deskundigen kan het Joegoslavië-Tribunaal een eventuele toezegging over niet-vervolging gewoon naast zich neerleggen. (ANP)

Bosnische Serven volgen het proces tegen Radovan Karadzic op televisie. Foto AP/Radivoje Pavicic Beeld
Bosnische Serven volgen het proces tegen Radovan Karadzic op televisie. Foto AP/Radivoje Pavicic
Meer over