Karadzic klaagt over intimidatie

Karadzic gaf aan alles ter discussie te willen stellen tijdens het proces ''behalve het weer''. Foto ANP/Valerie Kuypers Beeld
Karadzic gaf aan alles ter discussie te willen stellen tijdens het proces ''behalve het weer''. Foto ANP/Valerie Kuypers

DEN HAAG - De van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic heeft geklaagd dat zijn familie en vrienden in Bosnië-Herzegovina worden lastiggevallen met huiszoekingen. De ex-president van de Republika Srpska stelde dat zijn rechtszaak hierom zou moeten worden geseponeerd.

De Bosnische Serviër uitte zijn klachten donderdag tijdens een voorbereidende hoorzitting in het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Volgens de rechter zijn de beschuldigingen echter te algemeen. Als Karadzic niet met concreet bewijs komt, kan het tribunaal hier verder niets mee. ''Daarnaast bent u geen direct slachtoffer'', aldus de Schotse rechter Iain Bonomy. Volgens Karadzic wordt hij echter geïntimideerd op deze manier, evenals zijn familie en vrienden. Hij kondigde aan bewijzen te overleggen.

Volkerenmoord
De ex-president wordt onder meer beschuldigd van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina (1992-1995). Hij was jaren spoorloos. Pas in 2008 dook de vermomde Karadzic bij Belgrado op. Hij stond voor het eerst in juli 2008 voor de rechter op het Joegoslavië-Tribunaal. Het is nog onduidelijk wanneer het proces daadwerkelijk begint.

Radovan Karadzic blijft zichzelf verdedigen. Maar echt gemakkelijk wordt het hem niet gemaakt, zei hij. Hij kaartte opnieuw het taalprobleem aan en beweerde niet door de berg van Engelstalige informatie heen te kunnen komen, terwijl de aanklagers en rechters volgens hem vloeiend Engels spreken. Met een sneer naar de rechters en openbaar aanklagers zei hij: ''De Navo pakte mij op en jullie komen uit NAVO-landen, ik niet en ik moet me tòch in een Navo-taal verdedigen.''. De rechter verzocht hem echter ''alleen relevante onderwerpen aan te snijden, want de rechters zijn onpartijdig en in dienst van de Verenigde Naties''.

Karadzic gaf aan alles ter discussie te willen stellen tijdens het proces ''behalve het weer''. Tevens beweerde hij bewijs te hebben dat de Amerikaanse Balkan-bemiddelaar Richard Holbrooke hem immuniteit zou hebben beloofd voor strafvervolging door het tribunaal. (ANP)

Meer over