Kapitein Costa Concordia wilde 'drie vliegen in een klap slaan'

De kapitein van het gestrande cruiseschip Costa Concordia heeft vandaag in de rechtbank een verklaring afgelegd over het ongeluk dat in 2012 aan 32 mensen het leven kostte. Francesco Schettino zei het schip dicht onder de kust te hebben laten varen om de passagiers en een bemanningslid een plezier te doen.

redactie
Schettino betreedt de rechtszaal in Grosseto. Beeld afp
Schettino betreedt de rechtszaal in Grosseto.Beeld afp

Schettino ontkende dat hij vlak langs Giglio voer om een Moldavische danseres te imponeren die hij op de brug had ontvangen. De vrouw heeft eerder verklaard dat ze met de kapitein een relatie had. Schettino zei dat hij 'drie vliegen in een klap wilde slaan': hij wilde een eerbetoon aan het eiland en een gepensioneerde collega brengen, passagiers eens een andere ervaring bieden en de gastheer - die van het eiland kwam - een plezier doen.

De Costa Concordia zou onder leiding van Schettino al vaker vlak langs het eiland zijn gevaren. In januari 2012 liep het echter mis: het schip liep op een rif, waarna een gapend gat in de romp ontstond. Het schip maakte slagzij en de 4200 passagiers moesten in allerijl van boord worden gehaald.

De Costa Concordia kort na de scheepsramp in 2012. Beeld ap
De Costa Concordia kort na de scheepsramp in 2012.Beeld ap

Ineengedoken

Volgens de advocaten van Schettino zijn er geen doden gevallen toen het schip op het rif liep. Dat zou later pas zijn gebeurd toen bleek dat een noodaggregaat niet werkte en waterdichte compartimenten niet waterdicht bleken. Ook ontkent Schettino te snel van boord te zijn gegaan. Naar eigen zeggen sloeg hij overboord.

Schettino zat vandaag ineengedoken achter een tafel in een theater dat als rechtszaal dienst doet. Volgens zijn advocaat was de kapitein 'gespannen en geconcentreerd'. Hij wordt berecht voor dood door schuld, het veroorzaken van schipbreuk en het niet als laatste verlaten van het schip.

Als Schettino schuldig wordt bevonden kan hij twintig jaar de gevangenis indraaien. Met vijf andere verdachten is een schikking getroffen.

Schettino in de rechtszaal, vandaag Beeld photo_news
Schettino in de rechtszaal, vandaagBeeld photo_news
Meer over