Kaper vliegtuig wilde zelfmoord plegen

De gearresteerde piloot, een 31-jarige man van Turkse afkomst die vorig jaar het Canadese staatsburgerschap verwierf, zei dat hij de F-16's die hem volgden wel had gezien, maar hun aanwijzingen om achter hen aan te vliegen niet had opgevolgd. Foto ANP/Robert Vos Beeld
De gearresteerde piloot, een 31-jarige man van Turkse afkomst die vorig jaar het Canadese staatsburgerschap verwierf, zei dat hij de F-16's die hem volgden wel had gezien, maar hun aanwijzingen om achter hen aan te vliegen niet had opgevolgd. Foto ANP/Robert Vos

WAUSAU - Een man die met een in Canada gestolen vliegtuigje boven drie staten van de VS rondvloog en daarbij achtervolgd werd door F-16's van de Nationale Garde van Wisconsin, heeft gezegd dat het zijn bedoeling was te worden neergeschoten. Hij wilde zelfmoord plegen, maar durfde dat niet eigenhandig te doen, vertelde hij aan de agent die hem arresteerde nadat hij het vliegtuigje in Missouri aan de grond had gezet.

De eenmotorige Cessna waarin de man vloog werd maandag als gestolen opgegeven door een vliegschool in Ontario. De gearresteerde piloot, een 31-jarige man van Turkse afkomst die vorig jaar het Canadese staatsburgerschap verwierf, zei dat hij de F-16's die hem volgden wel had gezien, maar hun aanwijzingen om achter hen aan te vliegen niet had opgevolgd.

Toen de Cessna Madison naderde, de hoofdstad van Wisconsin, werd het Congresgebouw daar voor korte tijd ontruimd. Maar de man vloog door over Illinois en het oosten van Missouri. Zes uur na de gemelde diefstal zette hij het toestel daar op een snelweg aan de grond, waarna hij het langs een zijweg stalde. Hij werd uiteindelijk aangehouden in een winkel waar hij kennelijk heen was gelift.

De man is in verzekerde bewaring gesteld. (AP)

Meer over