'Kans op Elfstedentocht is 25 procent'

De kans dat er een Elfstedentocht komt is 25 procent. Dat is althans de inschatting van meteoroloog Marco Verhoef van Weerplaza.

Redactie
null Beeld

Het ijs zal de komende dagen naar verwachting flink groeien op de Nederlandse wateren, in ieder geval tot en met komend weekend, maar of het zo dik wordt dat de Elfstedentocht kan worden verreden?

Verhoef denkt uiteindelijk van niet. 'Als ik nu ja of nee moet zeggen, dan zeg ik nee.' Dat heeft wat hem betreft alles te maken met het vereiste aantal centimeters dat het ijs van de tocht der tochten moet hebben voordat erop geschaatst moet worden. Daarvoor is een lange periode van strenge vorst nodig, en zo'n periode is nu nog niet te voorspellen. Wel komen we waarschijnlijk dicht bij die vereiste ijsdikte, zo vermoedt Verhoef. Weerplaza levert het weerbericht aan verschillende media, zoals de Volkskrant, Het Parool en de NOS.

Volgens de site van de Elfstedentocht moet het ijs minimaal 15 centimeter dik zijn voordat het veilig genoeg is voor de lange tocht van 200 kilometer. Verhoef: 'De publieksstroom zal waarschijnlijk alleen nog maar groter zijn dan het vroeger was, dus dan moet het ijs extra stevig zijn.'

De eerste Elfstedentocht werd georganiseerd in 1909, voor de laatste keer gebeurde dat in 1997.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over