'Kans om vannacht het noorderlicht te zien in Nederland'

Er is een aanzienlijke kans dat vannacht in Nederland het noorderlicht, ook wel de aurora genoemd, te zien is. Dat laat het Amerikaanse Space Weather Prediction Centre (SWPC) weten.

Redactie
Yellowknife in maart 2012. Beeld AP
Yellowknife in maart 2012.Beeld AP

'We hebben een sterke geomagnetische storm voorspeld voor vannacht en morgen, dus het zien van de aurora is zeker mogelijk', legt Bob Rutledge van het SWPC in de stad Boulder uit. Er is wel enig voorbehoud, zo licht hij toe. 'Er zijn nogal wat onzekerheden in de voorspellingen over de kracht van dit soort stormen, dus er is geen garantie dat het te zien is. Maar de kansen zijn reeël, voor zover ik nu kan zien.'

Uitbarsting op de zon
Zo'n storm wordt veroorzaakt door de zon. Op de zon barsten zonnevlekken uit, waarbij geladen deeltjes vrijkomen. Hoe groter de uitbarsting, hoe meer deeltjes. Als die deeltjes onder bepaalde omstandigheden de aardse atmosfeer bereiken, kan dat poollicht veroorzaken.

In Nederland komt het slechts een paar keer per jaar voor dat het poollicht te zien is, waarbij het soms als een gloed aan de hemel waar te nemen is en soms als een felle 'boog' aan de hemel.

Volgens een woordvoerder van weeronline.nl is het vooral aan het eind van de nacht redelijk onbewolkt en helder in Nederland. Bovendien is de maan dan onder, waardoor die geen spelbreker is.

IJsland. Beeld AP
IJsland.Beeld AP
Noorwegen 2010. Beeld EPA
Noorwegen 2010.Beeld EPA
Meer over