'Kankerzorg Nederland goed, maar kan beter'

'Nederland behoort niet tot de top wat betreft de kankerzorg en dat moeten we ons aantrekken', vindt directeur Anemone Bögels van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). 'De kankerzorg is goed', verzekert ze, 'maar het kan beter.' Bögels reageerde hiermee op de nieuwe kwaliteitsnormen van Nederlandse kankerspecialisten, waar de NFK ook aan heeft meegewerkt.

redactie
Op een monitor volgt men de celdeling van tumorcellen Beeld ANP
Op een monitor volgt men de celdeling van tumorcellenBeeld ANP

Volgens de specialisten scoort Nederland bij de behandeling van sommige kankersoorten, zoals maagkanker, niet goed in vergelijking met andere Europese landen. De nieuwe normen moeten ervoor zorgen dat hier verandering in komt.

Tot die tijd kunnen kankerpatiënten die willen weten waar ze het beste terecht kunnen, bijvoorbeeld kijken naar de patiëntenwijzers van de NKF.

'Ze kunnen hun behandelaar ook vragen hoe vaak de behandeling in het ziekenhuis uitgevoerd wordt. Bij minder voorkomende vormen van kanker is 20 keer per jaar een minimum. Bij meer voorkomende operaties is dat 50 keer', zegt Bögels. 'De vraag leeft wel of we de norm niet nog meer naar boven moeten bijstellen, omdat de behandelingen steeds complexer worden', voegt ze hieraan toe.

Meer over