Update

'Kankerverwekkende' kleurstof Coca-Cola alleen in VS aangepast

De bruine kleur van Coca-Cola komt voortaan uit een iets ander potje, maar alleen in de Verenigde Staten en alleen om juridisch gedoe te vermijden. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse tak van het drankenconcern vandaag gezegd. Zij benadrukte dat cola absoluut veilig is om te drinken, in zowel de oude als de nieuwe samenstelling. Van mogelijke ongerustheid bij consumenten in Nederland merkt het bedrijf nog niets.

Illustratie Beeld ThinkStock
IllustratieBeeld ThinkStock

Cola wordt gekleurd met karamel. Bij de productie daarvan komt een stof vrij die volgens Amerikaans onderzoek bij muizen en ratten kankerverwekkend zou zijn. Coca-Cola stelt dat daarvoor ieder wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Ook de federale keuringsdienst FDA vindt de ophef erg overdreven en liet eerder deze week in een verklaring weten dat het donkerbruine drankje geen enkel gezondheidsrisico oplevert.

Geen reden tot zorg
Om van de als gevaarlijk aangemerkte stof de hoeveelheid binnen te krijgen waarvan de knaagdieren ziek werden, zou iemand volgens de FDA minstens 1000 blikjes cola per dag moeten drinken. Coca-Cola verwijst ook naar een rapport dat de Europese toezichthouder EFSA vorig jaar uitbracht over karamel als kleurstof. Daarin staat letterlijk dat de aanwezigheid van de betreffende stof geen reden tot zorg is.

Toch heeft de staat Californië een wet ingesteld die fabrikanten van cola zou verplichten een gezondheidswaarschuwing op de blikjes te zetten. Om dat te voorkomen heeft Coca-Cola zijn toeleveranciers gevraagd het productieproces van karamel aan te passen. Ook concurrent Pepsi heeft dat volgens Amerikaanse media gedaan.

Europese normen
In Europa verandert er niets, omdat daar geen enkele reden toe is. De cola die aan deze kant van de Atlantische Oceaan wordt gebrouwen, gebotteld en verkocht, voldoet aan alle Europese normen, aldus de woordvoerster. De karamel die de drank zijn karakteristieke donkerbruine kleur geeft, wordt volgens haar ook gebruikt in bijvoorbeeld brood, gebak, bier en sojasaus.

Meer over