Kankertherapie kan sterk verbeteren

AMSTERDAM - Drie grote Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam, hebben een doorbraak bereikt in de strijd tegen kanker.De ziekenhuizen werken aan een nieuwe bestralingstechniek waarbij gezond lichaamsweefsel beter gespaard blijft en de bijwerkingen veel geringer zijn. Volgens prof. Marcel Verheij, hoofd van de afdeling radiotherapie bij het NKI-AVL, kunnen tot achtduizend van de bijna 45.000 kankerpatiënten die in Nederland worden bestraald, profiteren van de nieuwe behandeling.

Bij de nieuwe techniek worden mensen met protonen bestraald. Voordeel is dat de straling vrijwel uitsluitend in de tumoren haar vernietigende werk doet en niet daarbuiten.

Vooral kinderen zijn gebaat bij de nieuwe techniek. Bij hen is het voordeel dat later minder nieuwe tumoren ontstaan. Ook patiënten met kanker in het hoofd-halsgebied zullen ervan profiteren.

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen, koploper in de nieuwe techniek, hoopt dezer dagen een besluit te nemen over de bouw van een nieuwe bestralingsmachine. De eerste patiënten moeten dan in 2012 worden behandeld.

undefined

Meer over