Kankercijfer verdriedubbeld onder agenten die op Ground Zero werkten

Het aantal kankergevallen onder politieagenten in New York die tien jaar geleden bij het World Trade Center werkten, is driemaal hoger dan het gemiddelde daarvoor. Dat blijkt uit een recente studie, zo meldt The Telegraph.

Redactie
Een bouwvakker op Ground Zero. Beeld afp
Een bouwvakker op Ground Zero.Beeld afp

Van de 12.000 agenten die ingeschakeld werden rond het World Trade Center kregen er 297 kanker. Dat drie keer meer dan het percentage agenten dat de ziekte vóór de terreuraanval kreeg.

Volgens het nieuwe rapport zijn 56 agenten bij wie de diagnose kanker werd gesteld inmiddels overleden.

Giftig stof en aswolken
Bewoners van Manhattan stellen al langer dat het stof en de aswolken van de brandende Twin Towers giftig waren. Cijfers die onlangs werden gepubliceerd door de Patrolmen's Benevolent Association (PBA) ondersteunen die theorie. Vóór de aanslagen kregen zes agenten van de NYPD per jaar kanker, na 9/11 waren dat er zestien per jaar. De gemiddelde leeftijd waarop ze uit dienst moesten treden wegens hun gezondheidstoestand was 44 jaar.

Longkanker
Longkanker was de meest voorkomende vorm, hoewel er ook zeldzamere kankersoorten optraden zoals tongkanker, kanker bij de galbuis en kanker in de neusholte.

De nieuwe cijfers vormen stevig bewijs voor de campagne die kanker wil laten opnemen in de lijst van ziektes waarvoor hulpverleners op Ground Zero compensatie kunnen eisen.

De stad New York heeft altijd geweigerd gegevens over kanker in het politiekorps prijs te geven omdat die informatie de privacy zou schenden. Burgemeester Bloomberg wilde geen gegevens doorspelen aan wetenschappers die onderzoeken of het vrijgekomen materiaal op Ground Zero kankerverwekkend was.

Gepensioneerd agent

De New York Post citeert Edwin Rivera, 55 en gepensioneerd agent. Hij wijt zijn kanker aan het stof dat hij op Ground Zero inademde. 'We zaten op het puin en aten er, dronken water en namen er onze pauzes. We konden nergens heen waar de lucht niet besmet was. Ik heb een kanker die ik nooit had mogen krijgen', zo verklaart de man.

undefined

Meer over