Kampen is in rouw

De brandweer heeft het vuur inmiddels geblust. Over de oorzaak van de brand kon de gemeente nog geen mededelingen doen. Foto ANP Beeld
De brandweer heeft het vuur inmiddels geblust. Over de oorzaak van de brand kon de gemeente nog geen mededelingen doen. Foto ANP

AMPEN - Yiron (1), Mattanja (4), Jeftah (6) en Jeremy (8) Strijker kwamen in hun slaap om het leven tijdens een verwoestende brand op de zolder van hun huis. Kampen is in rouw.

De inwoners van het stadje aan de IJssel willen het niet geloven. Op straat vragen mensen zich af hoe dit kon gebeuren. Er is veel medeleven en openlijk verdriet. Er wordt gebeden.

''Here Jezus, redt mijn kinderen!'' schreeuwde de moeder 's nachts op straat.

''Gelukkig hebben ze hun geloof,'' zegt een vrouw. ''Anders word je toch helemaal gek.''

Officier Aalt Fikse van het Leger des Heils staat op een plaats met vrij uitzicht op het getroffen huis. De omgeving is afgezet met hekken en zeilen. In de nacht van de brand kwamen tientallen mensen om het drama van dichtbij te bekijken. Fikse staat er in uniform om een troostend woord te bieden. ''Er heerst grote verslagenheid. Mensen willen daar over praten. Ik luister.'' Mensen praten met Fikse en met elkaar. Overal in de stad gaat het over dit drama.

De familie Strijker is een leuk en warm gezin, zegt iedereen. De komst van de familie, die een jaar geleden terugkeerde na emigratie naar Israël, bracht genoeg leven in de straat. Ineens vijftien kinderen erbij. Nu is het ijzig stil. Kampen huilt.

''Ze waren zo blij met dit huis.'' De man die de woning aan het Veenmos in Kampen in augustus 2008 verkocht aan de familie, bekijkt de plaats van het drama met afgrijzen. ''Ik ben er helemaal beroerd van. Dit huis brengt weinig geluk.''

Zijn eigen huwelijk strandde na 32 jaar in dit huis. ''Ik heb er zeven maanden gewoond. Het was helemaal opgeknapt en heel ruim met vijf slaapkamers. Daardoor was het zo'n geschikte woning voor deze grote familie.''

De kinderen die zijn omgekomen, sliepen in een grote ruimte op zolder. ''Daar was niets,'' zegt hij. ''Hoe kon dit toch gebeuren?'' Daags na het drama heeft de brandweer bekeken of het gezin met zijn vijftien kinderen hier volgens de regels wel mocht wonen. Elke gemeente heeft daarvoor normen in de bouwverordening. In Kampen is die twaalf vierkante meter per persoon. Dit huis bood veertien vierkante meter.

''Dat zijn regels. Belangrijker is hoe brandveilig je een gebouw gebruikt. Zet je veel spullen neer of weinig? Zijn er rookmelders? Laat je de schoorsteen van de open haard regelmatig vegen?'' aldus brandweercommandant Arjan Schepers.

Grote gezinnen
- Veertien van de vijftien kinderen Strijker woonden nog thuis in Kampen.

- Nederland telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek drie- tot vierhonderd gezinnen met tien of meer kinderen. In 1971 waren dat er nog ruim vijfduizend.

- Nederland telt zo'n 420.000 huishoudens met vier of meer kinderen, een aantal dat de laatste vijftien jaar fors is afgenomen. De hoogste concentratie bevindt zich in de Biblebelt, een zone van Zeeland over de Veluwe richting noordwest-Overijssel.

- Ook allochtone gezinnen tellen steeds minder kinderen. Volgens het CBS zijn de verschillen met autochtone gezinnen minimaal.

Oorzaak nog niet bekend
Over de oorzaak van de noodlottige brand in Kampen is nog niets bekend. Voor zover de brandweer nu weet, is het vuur ontstaan tussen de eerste en tweede verdieping, bij de trap naar de zolder waar de omgekomen jongens sliepen. De technische recherche doet vandaag nader onderzoek.

Volgens de brandweer heeft het gezin eerst geprobeerd het vuur zelf te doven. Toen dat niet lukte, zocht het hulp bij de buren. De brandweer rukte uit met drie wagens. Toen die arriveerde stond het huis al in lichterlaaie. Na een uur kon het sein brand meester worden geven.

Om de oorzaak van de brand te achterhalen zijn deskundigen uit het hele land naar Kampen gehaald. ''Om absolute zekerheid te krijgen en om zaken te kunnen uitsluiten. Ook om ervan te leren en herhaling te voorkomen,'' aldus burgemeester Jan Oosterhof.

Het streng christelijke gezin telde vijftien kinderen, van wie er veertien samen met de moeder thuis waren toen rond half drie 's nachts de brand uitbrak.

Verslagenheid na de brand in Kampen. Buurtbewoners komen bijeen in de sporthal om het drama te verwerken. Foto GPD Beeld
Verslagenheid na de brand in Kampen. Buurtbewoners komen bijeen in de sporthal om het drama te verwerken. Foto GPD
Meer over