Kamp: vrouwen gaan door bezuinigingen niet minder werken

Het is niet waar dat grote groepen vrouwen minder gaan werken of zelfs zullen stoppen door bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag, meent minister Henk Kamp (Sociale Zaken).

ANP/Redactie
Minister Henk Kamp. Beeld ANP
Minister Henk Kamp.Beeld ANP

Onder meer oppositiepartijen PvdA en GroenLinks en de vakcentrale FNV waarschuwen hiervoor. Maar Kamp concludeerde vandaag op basis van onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat dit beeld wordt genuanceerd en dat de bezuinigingen 'weinig effect' zullen hebben op de arbeidsdeelname.

Deze week bleek uit CPB-onderzoek dat een flink hogere kinderopvangtoeslag en een verhoogde inkomensafhankelijke fiscale korting voor werkende ouders in de periode 2005-2009 ongeveer 30.000 voltijdsbanen heeft opgeleverd. Volgens de minister blijkt hieruit dat de kinderopvangtoeslag wel effect heeft op de arbeidsparticipatie, maar 'niet zo sterk'.

De arbeidsdeelname van vrouwen met jonge kinderen is volgens Kamp de afgelopen jaren gestegen van 72 naar 79 procent door diverse zaken die een betere combinatie mogelijk maken tussen werk en zorgtaken thuis. Daarbij gaat het volgens hem niet alleen om de kinderopvang, maar bijvoorbeeld ook om deeltijdwerk en verlofregelingen.

Meer over