Update

Kamp: 'Rutte en Samsom delen dezelfde prioriteiten'

VVD en PvdA richten zich bij hun onderhandelingen in eerste instantie op de aanpak van de financieel-economische problemen en de uitstraling die hun nieuwe kabinet moet krijgen. De informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) maakten dat duidelijk na hun eerste gesprek met beide partijen.

Henk Kamp Beeld ANP
Henk KampBeeld ANP

Maandagochtend worden financieel deskundigen geraadpleegd om inzicht te krijgen in de actuele situatie. Het gaat om minister van Financiën Jan Kees de Jager en zijn topambtenaar, president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau.

De informateurs merkten vrijdag bij de partijleiders Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) een 'sterk gevoel van urgentie' om zo snel mogelijk een kabinet te vormen. De twee gaven eerder al aan niet op zoek te gaan naar compromissen tot in de details, maar liever elkaar wat te gunnen door grote dossiers tegen elkaar uit te ruilen. Bos wees erop dat een gezamenlijke richting voor het kabinet en het akkoord uiteindelijk het meest voor bindend gevoel zal zorgen.

De plannen van VVD en PvdA liggen inhoudelijk ver uiteen. Tijdens de verkiezingscampagne stonden Rutte en Samsom regelmatig lijnrecht tegenover elkaar. Volgens Kamp hebben de twee duidelijk gemaakt niet te willen blijven hangen in het voordragen van elkaars plannen, maar dat ze snel zaken willen doen. Aan een voorspelling wanneer de partijen eruit kunnen zijn, waagde niemand zich.

Vrijdag zijn er werkafspraken gemaakt, maandagmiddag staat er een onderhandelingsronde gepland. Het VVD-onderhandelingsteam bestaat uit Rutte en Kamerlid Stef Blok. Voor de PvdA zijn de onderhandelaars Samsom en zijn fractiegenoot Jeroen Dijsselbloem.

Mededelingen over de stand van zaken hoeven de komende tijd niet verwacht te worden. 'Met groot gevoel van urgentie en heel veel goede voornemens gaan we bouwen aan een inhoudelijk programma', zei Bos. 'Totdat we daarin geslaagd zijn zult u ook niet veel meer van ons horen.' Er zal contact zijn met koningin Beatrix wanneer die daar om vraagt.

Bos herhaalde vrijdag dat hij niet beschikbaar is voor een plek in het nieuwe kabinet. De voormalig vicepremier en minister van Financiën verliet de landelijke politiek 2 jaar geleden om meer tijd voor zijn gezin te hebben. Hij heeft voor de periode als informateur onbetaald verlof genomen bij zijn werkgever KPMG.

Meer over