Kamp: langer doorwerken stijgt spectaculair

De leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan, stijgt 'spectaculair' volgens minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Volgens Kamp is de gemiddelde uittreedleeftijd sinds 2006 tijd gestegen naar 63 jaar nu. 'Als we zo doorgaan is dat in 2020 66 jaar', aldus de minister vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

ANP/Redactie
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) Beeld ANP
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken)Beeld ANP

Kamp reageerde met deze cijfers op zorgen in de Kamer, onder meer bij regeringspartij CDA, over de kansen van ouderen om daadwerkelijk langer door te werken als de AOW-leeftijd omhoog gaat. Volgens de minister stemmen ervaringen uit het verleden positief. Hij zei dan ook een eerder uitgesproken ambitie van werkgevers en de vakbeweging te onderschrijven dat de arbeidsdeelname van 55-plussers in tien jaar tijd even hoog moet zijn als die van 55-minners.

'Ik vind dat we in 2020 op een gemiddelde uittreedleeftijd van 66 jaar moeten zitten', zei de minister. Volgens zijn wetsvoorstel wordt de AOW-leeftijd in 2020 ook verhoogd van 65 naar 66 jaar.

Hard tegen SP
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft vandaag ook flink uitgehaald naar de SP, omdat de oppositiepartij in zijn ogen niet realistisch is als ze ontkent dat de AOW-leeftijd omhoog moet. Tijdens het debat zei Kamp vandaag tegen SP'er Paul Ulenbelt: 'Ik vind dat u volledig door het ijs bent gezakt'.

Volgens de minister worden door de SP alle signalen en serieuze rapporten over de oplopende kosten door de vergrijzing 'domweg genegeerd'. Ook draagt de partij in zijn ogen geen serieuze alternatieven aan. 'Je hebt toch een gaatje in je hoofd als je denkt dat dit op te lossen is met een villabelasting', stelde hij in reactie op een betoog van Ulenbelt.

Meer over