Kamervragen over legionella in wooncomplex Zuidoost

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren om opheldering gevraagd over de aangetroffen legionella-bacterie in wooncomplex Vogeltjeswei in de Bijlmer.

Aybala Carlak
Een strijkplaatje wordt bekeken op de salmonellabacterie. Beeld anp
Een strijkplaatje wordt bekeken op de salmonellabacterie.Beeld anp

De reiniging van het besmette leidingwatersysteem in het complex gebeurt pas over drie weken.

'Is dit niet spelen met mensenlevens?' vraagt Nijboer zich af in de schriftelijke Kamervragen. Hij vraagt om meer duidelijkheid rondom het protocol bij legionella.

De gevaarlijke bacterie werd aangetroffen in de drinkwaterinstallatie van het complex.

Tijdelijke douchekoppen
Om te voorkomen dat de ouderen die in het complex wonen de veteranenziekte oplopen, heeft Rochdale per direct tijdelijke douchekoppen geplaatst.

Toch is het water nog niet vrij van gevaar. Het desinfecteren van het leidingwatersysteem gebeurt op 29 maart, wanneer het technische onderzoek afgesloten is.

Volgens Rochdale lopen de senioren niet langer risico op besmetting. Dat zij nu 'geen fatsoenlijk sanitair' hebben, zoals Nijboer suggereert, zou niet kloppen. Ook het drinkwater is veilig om te gebruiken, aldus een woordvoerder van Rochdale.

Dixie
Alleen op de dag van reparatie moeten de bewoners naar buiten voor de sanitaire voorzieningen. Het plaatsen van een Dixie is 'niet alleen beledigend is, maar ook volstrekt ontoereikend', volgens Nijboer.

De corporatie was sinds de ontdekking niet bereikbaar voor de buurtbewoners, omdat het telefoonnummer op de brief die zij vorige week ontvingen niet klopte. Woensdag organiseert de corporatie een bewonersbijeenkomst.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over