Kamer wil brief Rutte over kwestie-Leers

D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft vandaag in de Tweede kamer tijdens de regeling van werkzaamheden om een brief verzocht van premier Mark Rutte over de kwestie-Leers. Dat verzoek wordt gesteund door PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Zij willen de brief graag voor morgenmiddag 12.00 uur ontvangen.

Michiel van der Geest
D66-Kamerlid Gerard Schouw Beeld ANP
D66-Kamerlid Gerard SchouwBeeld ANP

In de brief moet Rutte duidelijkheid verschaffen over wat zich in het Catshuis heeft afgespeeld. De Volkskrant meldde vanmorgen dat PVV-leider Geert Wilders heeft gevraagd om het vertrek van minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel. Leers zou in zijn ogen te mild zijn, en te weinig resultaat boeken in zijn pogingen om het Europese asielbeleid aan te scherpen. De taken van Leers zouden dan moeten worden overgenomen door minister Opstelten of staatssecretaris Teeven.

RVD
Schouw wil dat Rutte in de brief duidelijk maakt dat de positie van Leers niet over tafel is gegaan, zowel in het Catshuis als daarbuiten. Ook wil hij weten hoe het kan dat de RVD het bericht vanmorgen ontkende. Is de RVD soms ook aanwezig bij de gesprekken, vroeg Schouw zich af.

De coalitiepartijen vinden het verzoek van Schouw overbodig. Zowel Rutte, als vicepremier Maxime Verhagen, als Wilders heeft het bericht vanmorgen ten stelligste ontkend. Daar nemen de coalitiepartijen genoegen mee.

Meer over