Update

Kamer onjuist geïnformeerd in Otapan-zaak; geen motie van afkeuring

Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) erkent dat de Tweede Kamer in het verleden onjuist en onvolledig is geïnformeerd over gebeurtenissen met het asbestschip de Otapan.

ANP/Redactie
Joop Atsma samen met Camiel Eurlings op Schiphol Beeld ANP
Joop Atsma samen met Camiel Eurlings op SchipholBeeld ANP

'Met de kennis van nu en op basis van het rapport van het OM kun je dat stellen. U mag me erop aanspreken', stelde hij. De PvdA constateerde eerder dat in 2006 toenmalig CDA-staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) ten onterechte zei dat ambtenaren zich kritisch hadden opgesteld tegenover het plan de Otapan voor ontmanteling naar Turkije te verschepen.

Atsma zegt op basis van een rapportage van het OM niet te kunnen concluderen dat Van Geel destijds ook wist van de fraude door ambtenaren. 'Maar dat is nu niet echt relevant. De verantwoordelijkheid ligt hier.' De bewindsman wees er wel op dat ook voormalig minister Jacqueline Cramer (VROM, PvdA) in 2007 en 2008 geen melding over de zaak heeft gedaan. Atsma: 'Ik ook niet, want ik wist het niet.'

Vorige week werd bekend dat het OM heeft besloten niet te vervolgen in de zaak Otapan, ondanks dat er strafbare feiten zijn gepleegd. Individuele ambtenaren is volgens justitie niets aan te rekenen. Wel is er sprake geweest van collectief handelen. Maar de overheid geniet immuniteit.

In een rapportage werd verder geconstateerd dat ongewenst gedrag door ambtenaren, zoals in de zaak Otapan, nog steeds actueel is en structureel lijkt.

PvdA
De PvdA is tevreden over de boetedoening van Atsma. Een motie van afkeuring aan het adres van Atsma is dan ook niet nodig, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom.

'Dit was nodig voor het vertrouwen tussen de Kamer en het kabinet', aldus Samsom. Eerder sloot hij een motie van afkeuring niet uit als Atsma in zijn ogen niet serieus genoeg was ingegaan op een recent rapport van het Openbaar Ministerie over de Otapan.

null Beeld
Meer over